Στις 13 Σεπτεμβρίου στο Μπόρνχολμ της Δανίας, στο πλαίσιο του Bornholm Culture Week, η ελληνική ομάδα χορού Creo Dance Company της Πωλίνας Κρεμαστά παρουσιάζει στο διεθνές χορογραφικό κέντρο BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists τη νέα της παράσταση με τίτλο «Commun» (το κοινό).

«Το “commun” είναι μια ιστορία βασισμένη στο σώμα, την κίνηση, τον χορό… μια αφήγηση που “ακουμπάει” τον ρυθμό της στον χώρο, τις σχέσεις και τη μουσική. Πρόκειται για μία ιστορία τεσσάρων χορευτριών και δύο μουσικών που διανύουν μια αέναη πορεία προς την προσωπική αφήγηση, μια πορεία αναζήτησης των κοινών στοιχείων που ταξιδεύουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, από τόπο σε τόπο, από βήμα σε βήμα, από κίνηση σε κίνηση, από χορό σε χορό» αναφέρει μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» η Πωλίνα Κρεμαστά και συμπληρώνει: «Ολα επικοινωνούν με όλα σχηματίζοντας ένα αόρατο δίκτυο συνδέσεων και αλληλεπιδράσεων με στόχο την αρμονική συνύπαρξη και απελευθέρωση».

Μέσα από ένα κινητικό παιχνίδι, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα, Ιωάννινα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, το 2018 και το 2019 και συμμετείχαν σε αυτό τουλάχιστον εκατό άτομα (μεταξύ των οποίων φοιτητές χορού, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές, ηθοποιοί, κ.ά.) έγινε η συλλογή και η δημιουργία των κινητικών υλικών και χορογραφικών εργαλείων που οικοδομούν το έργο. «Η ομάδα και οι συμμετέχοντες του πειράματος αναζήτησαν το κοινό στοιχείο, αλλά και την προσωπική αφήγηση που γεννιούνται μέσα από μια συλλογική διαδικασία» εξηγεί η Πωλίνα Κρεμαστά.

Η παράσταση αποτελεί το τρίτο σε σειρά έργο βασισμένο στην κινητική έρευνα «Απόγειος», η οποία διεξάγεται από το 2014, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α από τον Ιούνιο του 2017 και βασίζεται στη μελέτη των παραδοσιακών χορών και ρυθμών και στην αλληλεπίδρασή τους με τον σύγχρονο χορό. Η επίσημη παρουσίαση της έρευνας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Εθνικό Θέατρο.

Πώς είναι όμως να προετοιμάζεσαι για μία παράσταση στους χαλεπούς καιρούς του COVID-19; «Το να μεγαλώνεις σαν δημιουργός μέσα σε αλλεπάλληλα κύματα δυσκολιών και δυστοπιών σε κάνει να αισθάνεσαι ότι αυτό είναι το φυσιολογικό, εξοικειώνεσαι! Ετσι δεν υποστηρίζουν και οι καπετάνιοι των κρατών; Θα συνηθίσουμε λένε… και πέφτουν μέσα» αναφέρει η Πωλίνα Κρεμαστά και συμπληρώνει: «Αντίλογος λοιπόν τα “συν-κινητικά” λόγια του Καμύ στον “Μύθο του Σίσυφου”: “έρχεται πάντα μια στιγμή όπου πρέπει να επιλέξει κανείς ανάμεσα στη σκέψη και στη δράση. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται άνθρωπος”. Για να γινόμαστε άνθρωποι – μιας και αυτό είναι μια καθημερινή πάλη – επιλέγουμε τη δράση έναντι της αναμονής και της αδράνειας. Επιλέγουμε να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να οδηγήσουμε εμείς την κίνησή μας. Επιλέγουμε να ρισκάρουμε μέχρι τελευταία στιγμή την υλοποίηση των παραστάσεων του “commun”. Ο κύριος κορωνοϊός ήρθε για να μείνει και θα πρέπει να μάθει η ανθρωπότητα να συγκατοικεί μαζί του. Το θέμα είναι ο τρόπος. Ο δικός μας τρόπος περνάει μέσα από το “commun” με στόχο να αποκαλύψουμε ότι τα κοινά που μας συνδέουν είναι περισσότερα, να αποκαλύψουμε τον δικό μας μεσημβρινό, όπως και ο Πάουλ Τσέλαν. Να “κραυγάσουμε” επί σκηνής ότι: “χορεύω γιατί χορεύεις”».

Μετά την πρεμιέρα της στη  Δανία η παράσταση θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα σε τρεις εξαιρετικά φορτισμένους συμβολικά χώρους: τον θερινό κινηματογράφο ΒΟΞ (25, 26, 27 & 28 Σεπτεμβρίου), το Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού (2 Οκτωβρίου) και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής (3 Οκτωβρίου).

Η Creo Dance Company είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού με έδρα την Αθήνα που ιδρύθηκε επίσημα την άνοιξη του 2008 στο πλαίσιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ρέον. Από το 2008 έχει παρουσιάσει οχτώ παραγωγές με συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ (Γαλλία, Ιταλία, Βοσνία, Ιρλανδία, Πολωνία). Στο διεθνές φεστιβάλ Sarajevo Winter 2012 απέσπασε το πρώτο βραβείο κοινού (Silver Snowflake). Εχει επιχορηγηθεί από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ και το ΥΠ.ΠΟ.Α.. Η ομάδα έχει ασχοληθεί επίσης με την οργάνωση σεμιναρίων, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων καθώς και δρώμενων στο δημόσιο χώρο.

Η παραγωγή «commun» έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α. για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020 και έχει υποστηριχθεί με τη μορφή Residencies από τα χορογραφικά κέντρα:

DeVIR/CAPa- Centro de Artes Performativas do Algavre (Πορτογαλία),

BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists (Bornholm, Δανία)

Municipal Theater of Naxos, ENTROPIA (Athens, Ελλάδα)

και τα Διεθνή Προγράμματα:

TRY!Residencies – Tipperary Dance Platform (Ιρλανδία),

Island Connect – A collaborative European Residency project (Denmark, Croatia, Ireland, Greece)

Περισσότερα εδώ