Εθνική ομοψυχία έναντι της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Νίκος Δένδιας προανήγγειλε εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Επέκταση χωρικών υδάτων

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας, αιτιολογώντας την απουσία ρητής αναφοράς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στη συμφωνία με Ιταλία, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση επ’ αυτού».

Αμοιβαία επωφελείς οι συμφωνίες

Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το συνολικό αποτέλεσμα αμφότερων των Συμφωνιών «ιδιαίτερα ικανοποιητικό», τονίζοντας ότι συνιστούν ενίσχυση του εθνικού οπλοστασίου, επισημαίνοντας ότι: «συνδυάζει την επέκταση των θαλασσίων ζωνών και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτές με τη νομική κατοχύρωση των πάγιων θέσεων της χώρας μας.  Ενισχύεται η εικόνα τη χώρας ως χώρας η οποία κινούμενη με βάση το διεθνές δίκαιο βρίσκει λύσεις με τους γείτονες της».

Ο κ. Δένδιας απηύθυνε προσκλητήριο εθνικής ομοψυχίας στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η εθνική ομοψυχία είναι αυτή η οποία θα επιφέρει τη Νέμεση στην  τουρκική παραβατική ύβρη».

Για την συμφωνία με την Αίγυπτο

Ειδικά για την συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για λύση αμοιβαία επωφελή και πολύ κοντά στους στόχους του καθενός. Πρόκειται για ένα δίκαιο αποτέλεσμα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Πρόκειται για δήλωση και συμφωνία βουλήσεις δύο κυριάρχων κρατών» τόνισε και αναφέρθηκε στα ποσοστά του κάθε μέρους λέγοντας ότι: Η ΑΟΖ είναι 45% για την Ελλάδα και 55% για την Αίγυπτο πολύ κοντά δηλαδή, όπως και με την Ιταλία αντίστοιχα 46% Ελλάδα και 54% Ιταλία. Πρόκειται για μερική οριοθέτηση και είναι πολύ κοντά και για συμφωνία ανατολικά του 28ου και δυτικά του 26ου μεσημβρινού. «Οι συνέπειες αυτής της συμφωνίας εξηγούν απολύτως το μέγεθος της τουρκικής αντίδρασης. Το ‘εξηγούν’ βέβαια δεν σημαίνει ότι ‘δικαιολογούν’».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως επειδή ότι θα πει θα συνεκτιμηθεί στο κείμενο της συμφωνίας «δεν θα παρασυρθώ σε ευρύτερες τοποθετήσεις και δεν θα απαντήσω σε πολλά που ελέχθησαν. Είμαι διαχρονικά στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορούν να αναλυθούν σε δημόσιες συνεδριάσεις γιατί αυτό θα ήταν βλαπτικό στα εθνικά συμφέροντα».

Σύντομα ανακοινώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κλείνοντας την συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αποσαφήνισε ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελεί την συνάντηση της βουλήσεως δύο ανεξάρτητων και κυριάρχων χωρών και όχι επί της βάσεως κάποιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας». Διαβεβαίωσε δε, πως «όποιος θέλει  περισσότερες διευκρινίσεις, παραμένει διαθέσιμος να τις παράσχει κατ’ ιδίαν».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «η χώρα μας έχει επαρκέστατη νομική κάλυψη για την συμφωνία με την Αίγυπτο» και όπως ξεκαθάρισε, «δεν τίθεται θέμα νομικού φροντιστηρίου, αλλά εθνικού συμφέροντος. Μετράω – είπε – το ‘και’ και το ‘κόμμα’ που λέγω». Η χώρα διατηρεί δικαίωμα μελλοντικής διαπραγμάτευσης και ανατολικά του 27,59 παράλληλου του μεσημβρινού: «Μην κατηγορείτε τη συμφωνία που σταμάτησε εκεί, αναζητήστε επί ποίας βάσης διαπραγματευόταν η δική σας κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Για την δυνατότητα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε πως σύντομα θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, ότι «υπάρχει ενιαία εθνική θέση… και αναλόγως ενεργούμε όλοι». Αναγνώρισε πως το πνεύμα που επεκράτησε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, απηχεί την κοινή αντίληψη «της τεράστιας κρισιμότητας των στιγμών», προσθέτοντας με νόημα, ότι «αν δείτε τις δηλώσεις του εξ ανατολών γείτονα, θα καταλάβετε γιατί το λέω αυτό».

Βολές από ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εισηγητής για την ΑΟΖ με Αίγυπτο είπε ότι η κυβέρνηση περνάει «κάτω από τον πήχη», μίλησε για «κενό στρατηγικής» και τόνισε ότι η «εκπαραθύρωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού συσκότισε τον χαρακτήρα της τουρκικής προκλητικότητας».

«Πρέπει να βάλουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές και να τις κάνουμε ευρωτουρκικές» τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει ‘παρών’ στην εν λόγω συμφωνία. Ο ίδιος τόνισε χρειάζεται μια ‘διττή πολιτική’: «αυστηρές κυρώσεις στην οικονομία εκεί που πονάει τώρα την Τουρκία σε συνδυασμό με μια θετική ατζέντα και αμοιβαία διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, και της επέκτασης τελωνειακής συμφωνίας και σε άλλα προϊόντα».

Την Τετάρτη η ψηφοφορία

Την ΑΟΖ με Αίγυπτο υπερψηφίζουν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και «Ελλ. Λύση».

Για την ΑΟΖ με την Ιταλία ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει υπέρ, ενώ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο θα δηλώσει «παρών».

Οι δύο συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο θα εισαχθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Τετάρτη.