Την ενδιάμεση έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε, χθες, στην κυβέρνηση η «Επιτροπή Πισσαρίδη» σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κεντρικός στόχος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, η ενίσχυση της εργασίας.

Στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης επισημάνθηκε η ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση ενώ έγινε λόγος για ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της πολιτικής.

Ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και μέλος της Επιτροπής Πισσαρίδη, Νίκος Βέττας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις προτάσεις τις επιτροπής.

Όπως τόνισε, η ελληνική οικονομία «ενώ έχει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει δομικές αδυναμίες, όπως χαμηλή παραγωγικότητα. Για να γίνει η ελληνική οικονομία όπως οι άλλες μικρές οικονομίες της Ευρώπης και για να κυριαρχήσει στην περιοχή της πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές».

Μεταξύ των αλλαγών αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Θα παραμείνουν ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας οι μεσαίες επιχειρήσεις. Αλλά δε γίνεται να έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχόλησης. Χρειάζεται ένας πυλώνας επιχειρήσεων, οι οποίες θα είναι αρκετά μεγάλες για να εξάγουν στο εξωτερικό και να συνδράμουν την υπόλοιπη οικονομία» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, οι αλλαγές θα είναι σταδιακές, ενώ οι τελικές εισηγήσεις της επιτροπής προς την κυβέρνηση αναμένεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο.