Από το 2006-2007. 13 χρόνια. Από τότε η ΑΕΚ είχε να κερδίσει εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα. Από τις 23 Οκτωβρίου του 2006. Εκείνο το 1-2 στο ΟΑΚΑ, με γκολ των Μαντούκα και Δέλλα. Τα κατάφερε σήμερα, σε ένα από τα πιο κρίσιμα αθηναϊκά ντέρμπι που έδινε. Το CAS επέστρεψε στον ΠΑΟΚ την Παρασκευή του 7 βαθμούς. Η ΑΕΚ είδε το συν 4 από τον ΠΑΟΚ να γίνεται σε μια μέρα -3. Όφειλε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό. Το έκανε με… χαρακτηριστική ευκολία. Το 3-1 της Ένωσης απέναντι στους πράσινους δε σηκώνει αμφισβήτηση.

Η ομάδα του Καρέρα συνεχίζει το σερί της. Τέταρτη νίκη στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια. Θέλει άλλες δύο για να πάρει εκείνη – ό,τι κι αν γίνει – τη δεύτερη θέση και να αγωνιστεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν ο ΠΑΟΚ χάσει στο Καραϊσκάκη; Της αρκεί η νίκη την Τετάρτη στον… τελικό με τον δικέφαλο της Θεσσαλονίκης στο ΟΑΚΑ για να ξεμπερδεύει.

Στο ματς του ΟΑΚΑ, ένα ματς το οποίο παρακολούθησε ο Γιάννης Αλαφούζος για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, ο Παναθηναϊκός έπαιζε για το γόητρό του. Για το όνομά του. Όπως σε όλη τη διαδικασία των πλέι οφ. Η ΑΕΚ έπαιζε τη… ζωή της. Τα αστέρια του Champions League. Τη διεκδίκηση τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ αν καταφέρει να μπει στους ομίλους. Η διαφορά στο κίνητρο ήταν τεράστια. Και λειτούργησε υπέρ της ομάδας του Καρέρα.

Η οποία εκμεταλλεύτηκε και τα τραγικά λάθη του Παναθηναϊκού. Μόλις στο 8′ ο Τσιγκρίνσκι σηκώθηκε μόνος του μέσα στην περιοχή και σαν σε προπόνηση έκανε το 0-1 με κεφαλιά. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τα δεδομένα. Το έκανε κατά το ήμισυ. Με την κεφαλιά του Κουρμπέλη στο 16′ έπειτα από συστημένη πάσα του Μπουζούκη για το 1-1. Θα μπορούσε να το ανατρέψει πλήρως, αν ο Καμπετσής στο 31′ δεν αστοχούσε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ.

Δεν έγινε το 2-1 εκεί, έγινε το 1-2 δώδεκα λεπτά αργότερα. Με τον Ολιβέιρα να κλέβει την μπάλα από τον Κολοβέτσιο που πήγε να ντριπλάρει έξω από την περιοχή και να πλασάρει τον Διούδη. Σε κομβικό σημείο η ΑΕΚ πήρε προβάδισμα και πήγε στα αποδυτήρια με το υπέρ της 2-1.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Καρέρα είχε απλά να διαχειριστεί μία κατάσταση που θα τον οδηγούσε στη νίκη. Να κλείσει τους χώρους, να μικρύνει τις αποστάσεις, να μην επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να απλωθεί. Το έκανε με επιτυχία. Με την είσοδο του Αραούχο βρήκε την επικινδυνότητα στην κόντρα επίθεση και ο Αργεντινός ήταν αυτός που επί της ουσίας… τελείωσε τη δουλειά. Κέρδισε το πέναλτι στις καθυστερήσεις από τον Κουρμπέλη, ο Βέρντε το εκτέλεσε και σφράγισε το τελικό 1-3, που φέρνει την ΑΕΚ σε ρόλο οδηγού για τη δεύτερη θέση.