Η εταιρεία χημικών και φαρμάκων Bayer συμφώνησε να καταβάλει αποζημιώσεις 10,9 δισ. δολάρια (9,73 δισ. ευρώ) για να ρυθμίσει εναντίον της αγωγές που έχουν καταθέσει περίπου 100.000 χρήστες του γνωστού ζιζανιοκτόνου Roundup, που νόσησαν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Το προϊόν, που έχει ως βασικό συστατικό τη γλυφοσάτη, έχει κατηγορηθεί ευρέως για καρκινογενέσεις και περίπου 125.000 χρήστες του προϊόντος που νόσησαν – πρόκειται για Αμερικανούς αγρότες – έχουν καταθέσει αγωγές αποζημίωσης κατά της γερμανικής εταιρείας.

Την εξωδικαστική συμφωνία πέτυχε η νεοϋορκέζικη δικηγορική εταιρεία Weitz & Luxenberg για λογαριασμό περίπου 100.000 πελατών της.

Η Bayer ουδέποτε παραδέχθηκε την ενοχή του Roundup για καρκινογενέσεις, αλλά συμφώνησε να καταβάλει τις αποζημιώσεις «για να τερματιστεί η αβεβαιότητα» γύρω από το ζήτημα.

Προϊόν της Monsanto

Το Roundup είναι ένα ζιζανιοκτόνο που παρασκεύασε η αμερικανική εταιρεία εντομοκτόνων και σπόρων Monsanto, η οποία εξαγοράστηκε το 2018 από την Bayer αντί 63 δισ. δολαρίων. Αμέσως μετά την εξαγορά η γερμανική εταιρεία ήλθε αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι αγωγών αποζημίωσης στις ΗΠΑ.

Βάσει της συμφωνίας, η διάσημη για την ανακάλυψη της ασπιρίνης γερμανική φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει 9,6 δισ. δολάρια για να ρυθμίσει τις εκκρεμούσες αγωγές, ενώ θα βάλει στην άκρη 1,25 δισ. δολάρια για τυχόν νέες εναντίον της δικαστικές προσφυγές.

Περίπου 5 δισ. δολάρια θα εκταμιεύσει εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα 5 δισ. θα καταβάλει το 2021. Η ίδια η Bayer διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμα έλθει σε συμβιβαστική συμφωνία για τη ρύθμιση περίπου του 25% του συνόλου των αγωγών που εκκρεμούν εναντίον της.

Η γερμανική εταιρεία έχει εφεσιβάλει πρωτόδικη καταδίκη της για την καταβολή αποζημίωσης $2 δισ. σε ζευγάρι Καλιφορνέζων αγροτών που νόσησαν από καρκίνο.

Διχάζει η γλυφοσάτη

Επί τέσσερις δεκαετίες που κυκλοφορεί στην αγορά, το Roundup θεωρείται ως ένα από τα πλέον ευπώλητα – καθότι αποτελεσματικό – ζιζανιοκτόνα. Η γλυφοσάτη αποτελεί βασικό συστατικό και άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και οι απόψεις για την επικινδυνότητά της διίστανται.

Κάποιες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση του Roundup και άλλων ζιζανιοκτόνων με γλυφοσάτη, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την ουσία ως «πιθανώς καρκινογόνα». Κάποιες Πολιτείες της Αμερικής έχουν απαγορεύσει τη χρήση προϊόντων με γλυφοσάτη, κάποιες όχι.

Η Bayer – όπως παλαιότερα η Monsanto – επιμένει ότι το Roundup δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, άποψη που συμμερίζεται η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.