Υπάρχουν καλά και κακά νέα στην εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας μετά την άρση του lockdown. Πρώτα τα καλά νέα: Παρά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ο βασικός δείκτης RO τον οποίο παρακολουθεί (πολύ σχολαστικά) η Ομάδα των Λοιμωξιολόγων και ειδικότερα ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν την ώρα που αποφασίστηκε η άρση του lockdown. Πάμε τώρα στα κακά νέα…

***
Το κυριότερο φαινόμενο που προβληματίζει και ανησυχεί τους ειδικούς (καθώς και την κυβέρνηση) είναι αυτό του συγχρωτισμού που παρατηρήθηκε και παρατηρείται σε νησιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε μπαράκια. Για άλλη μια φορά, οι ειδικοί (περιλαμβανομένου και του Νίκου Χαρδαλιά) προειδοποιούν ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ, να βρίσκεται γύρω μας και να καραδοκεί. Λένε επίσης ότι «εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε». Και θα είναι άδικο, προσθέτουν, να το πληρώσουμε μετά από τόσες προσπάθειες και θυσίες που όλοι κάναμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14.

***
Αλλά δεν είναι μόνον ο συγχρωτισμός που προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς. Είναι και το ενδεχόμενο να υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα από την ώρα που η χώρα ανοίξει τις πύλες της για τον τουρισμό και αφετέρου στις ενδεχόμενες τοπικές εστίες. Είτε αυτές, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αφορούν μια περιοχή (ήτοι μια γειτονιά, ένα νησί, ή ακόμα ένα νομό), είτε αφορούν μια δομή (ήτοι ένα σχολείο, ή οτιδήποτε άλλο). Πώς θα αντιμετωπιστούν; Με τους ελέγχους να εντείνονται. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα σε τοπικό επίπεδο, τότε θα υπάρχει άμεση δράση. Για παράδειγμα η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τέσσερα σχολεία, όταν εντοπίστηκε κρούσμα σε δάσκαλο. Ή να επέμβει η εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας προκειμένου να διερευνηθεί εάν ένας 28χρονος έσπασε την καραντίνα με συνέπεια την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Φθιώτιδα.

***
Το άνοιγμα του τουρισμού από τη Σαντορίνη

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως θέλει να πάρει πάνω του σε επικοινωνιακό επίπεδο την προσέλκυση τουριστών, καθώς η βαριά βιομηχανία της χώρας έχει πληγεί από τον κορωνοϊό. Ετσι το Σάββατο θα βρεθεί στη μαγευτική Σαντορίνη με στόχο να εγκαινιάσει το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο. Θα τον συνοδεύει κυβερνητικό κλιμάκιο και αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τη διεθνή προβολή της χώρας μας σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της υγειονομικής κρίσης.

***

Φούντωσαν πάλι οι φήμες για ανασχηματισμό

Απλώς το σημειώνω. Στη Βουλή ένα από τα κυριότερα θέματα που συζητούσαν οι γαλάζιοι βουλευτές (την Πέμπτη στο περιθώριο της ψήφισης του νομοσχεδίου για την Παιδεία) ήταν το θέμα του ανασχηματισμού. Εχει πάλι φουντώσει η συζήτηση για αναδόμηση της κυβέρνησης, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού. Το κατηγορηματικό «όχι» (πιο κατηγορηματικό δεν γίνεται) του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όταν μίλησε με τους προέδρους των νομαρχιακών κομματικών οργανώσεων, άνοιξε διάπλατα τη συζήτηση ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ για επικείμενο ανασχηματισμό. Κατά μία εκδοχή ο ανασχηματισμός (λένε) θα γίνει με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ (δηλαδή μέσα στον Ιούλιο). Κατά μία άλλη εκδοχή, θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή στο τέλος Αυγούστου, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να εμφανιστεί στην ΔΕΘ με νέα κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να εισέλθω στην ονοματολογία (αν και κυκλοφορούν και ονόματα και υπουργεία), ωστόσο σας μεταφέρω την εκτίμηση ενός πολιτικού που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις: «Εάν θα γίνει ανασχηματισμός, θα γίνει τώρα, μέσα στον Ιούλιο». Ιδωμεν…

***
Γεια σου… ομορφιά μου

Ισως ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να είναι ο μοναδικός πολιτικός στη Βουλή που προσέρχεται στην αίθουσα της Ολομέλειας φορώντας μάσκα, έτσι όπως το επιβάλλουν οι κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο και πάλι την Πέμπτη το μεσημέρι για να ψηφίσει το νομοσχέδιο περί Παιδείας, με γενειάδα και με μάσκα. Κρατούσε τις αποστάσεις, χαιρετούσε με αγκωνιές (ή με… νεύματα), αλλά μόνον σ΄έναν βουλευτή απηύθυνε τον… «λόγο». Τι είδους«λόγο»; Μόνον… τέσσερις λέξεις: «Γεια σου ομορφιά μου», είπε στον Κώστα Τζαβάρα μόλις τον συνάντησε εκεί στα «ορεινά» της Ολομέλειας, όπου συνήθως πάει και κάθεται ο πρώην Πρωθυπουργός: «Πάντοτε μου έδειχνε μια συμπάθεια» έλεγε αργότερα ο κ. Τζαβάρας.

***
Ο Τσίπρας ζήτησε τον Χαρδαλιά

Να προτρέψει τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και να αποφεύγουν τον συνωστισμό θέλησε να κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας καταφεύγοντας όμως στα συνήθη… αστειάκια του. Μόλις είδε πολίτες, δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία να συνωστίζονται κοντά του τους είπε: «Ετσι όπως είστε, θα φωνάξω τον Χαρδαλιά να σας μαζέψει». Αλλά τα αστειάκια δεν σταμάτησαν εκεί. Στην περιοδεία του στον Εύοσμο σταμάτησε σε λίγο σ΄ένα κουρείο: «Δεν μου ρίχνεις και ένα κούρεμα», είπε στον έκπληκτο ιδιοκτήτη. Να σημειώσω ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να πιέσει την κυβέρνηση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, όταν οι καταστηματάρχες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού..

***

Η τεχνητή νοημοσύνη

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πρόσεξαν ότι ανάμεσα στις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στο νομοσχέδιο για την Παιδεία ήταν η ανάγκη να εισαχθεί το μάθημα της τεχνητής νοημοσύνης στα σχολεία. Τόνισε μάλιστα πως αποτελεί γνωστικό αντικείμενο με το οποίο θα πρέπει να εξοικειωθεί η νέα γενιά. Τώρα πείτε το σύμπτωση, πείτε το συνεννόηση δεν έχει και τόση σημασία, αλλά 24ώρες πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης έκανε λόγοι για την τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία υποστηρίζοντας πως είναι καθήκον της πολιτείας να προετοιμάσει τα παιδιά που είναι σήμερα στο Δημοτικό, στην αγορά εργασίας του… 2030.

***

Η ομάδα μπάσκετ της ΝΔ

Τη Δευτέρα αρχίζουν οι προπονήσεις της ομάδας μπάσκετ βουλευτών της ΝΔ. Ισως να μην το ξέρετε αλλά οι βουλευτές ης ΝΔ δημιούργησαν ομάδα μπάσκετ και αναζητούν αντιπάλους. «Κόουτς» είναι ένας υφυπουργός, ο Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της δημιουργίας αυτής της ομάδας και μέλη ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές Στ. Κωνσταντινίδης, Ι. Μελάς και Κ. Κυρανάκης. Ζήτησε να συμμετάσχει στην ομάδα και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά μάλλον η συμμετοχή του αναβάλλεται λόγω του προβλήματος στο γόνατο που τον ταλαιπωρεί. Οι προπονήσεις γίνονται στο ΟΑΚΑ ή στο ΣΕΦ, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι τα άλλα κόμματα δεν διαθέτουν ομάδες μπάσκετ και έτσι οι ομάδα της ΝΔ δεν έχει πολιτικό αντίπαλο. Εκτός εάν παίζουν μόνοι τους ή με την ομάδα μπάσκετ της ΟΝΝΕΔ.