Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο 35΄-45΄

YΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κιλό φασολάκια τσαουλιά, φρέσκα ή κατεψυγμένα

1 φλ. ελαιόλαδο

3 μέτριες πατάτες

250 γρ. ντοματίνια βελανίδια

1 ματσάκι (¾ φλ.) δυόσμος, μόνο τα φύλλα

Ξύσμα από 1 μικρό, ακέρωτο λεμόνι

150 γρ. πεκορίνο σε φλοίδες

½ ματσάκι (½ φλ.) ρόκα

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αν τα φασολάκια είναι φρέσκα, τα πλένουμε καλά, τα καθαρίζουμε από τις ίνες και τις άκρες και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 2 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Βάζουμε τα φασολάκια σε μια φαρδιά κατσαρόλα με ½ φλ. ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 6-8 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Παράλληλα, βράζουμε τις πατάτες για 5 λεπτά (θέλουμε να «κρατάνε»). Τις βγάζουμε από το νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις σπάμε με τα χέρια μας σε κομμάτια. Επίσης, πλένουμε και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Τα αλατίζουμε ελαφρά σε ένα μπολ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε τα φασολάκια σε ένα ταψί μαζί με τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το μισό ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με τα χέρια να πάει παντού. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Μετά τα 15 λεπτά ανοίγουμε, προσθέτουμε τις πατάτες και τα ντοματίνια, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν καλά. Τα τελευταία 2-3 λεπτά ανοίγουμε και προσθέτουμε τα 100 γρ. πεκορίνο (το υπόλοιπο το κρατάμε για το σερβίρισμα). Σερβίρουμε με λίγα φύλλα ρόκας από πάνω, ελαιόλαδο, το υπόλοιπο πεκορίνο και ελάχιστο ξύσμα.