Τα κλειστά σύνορα, η έλλειψη πτήσεων και η ανυπαρξία κρατήσεων «ευθύνονται» σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι η πλειονότητα των ξενοδοχείων πόλης παραμένει με κατεβασμένα τα ρολά, παρότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από την περασμένη Δευτέρα, που έληξαν τα περιοριστικά μέτρα του ΕΟΔΥ.

Στην Αθήνα άνοιξε μόλις το 2% των ξενοδοχειακών μονάδων 12μηνης λειτουργίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη λειτούργησε περίπου το 40% των ξενοδοχειακών κλινών (περίπου 30 ξενοδοχεία), με την προσδοκία να υποδεχτούν κυρίως επισκέπτες του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

«Ανοιξαν λιγότερα από τα μισά»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Μανδρίνο, «άνοιξαν λιγότερα από τα μισά ξενοδοχεία, εκ των οποίων μόνο δύο πεντάστερα». Τα περισσότερα ξενοδοχεία άνω των 50 κλινών θα ανοίξουν στο τέλος Ιουνίου.

«Πριν καν ανοίξουν τα σύνορα, χωρίς καμία κράτηση-πελάτη και δίχως κανένας μας να έχει εμπεδώσει ακόμα τις πολύπλοκες απαιτήσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων, το άνοιγμα των ξενοδοχείων σήμερα μόνο ζημιές θα μας προσέθετε» τονίζει στο «Βήμα» ιδιοκτήτης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στο κέντρο της Αθήνας.

Τη Δευτέρα είχε μόλις 7 πελάτες!

Σημειώνεται ότι το Athens Plaza της πλατείας Συντάγματος, που λειτουργούσε στο διάστημα των περιοριστικών μέτρων ως «ξενοδοχείο ασφαλείας», την περασμένη Δευτέρα είχε μόλις 7 πελάτες!

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι και κυρίως οι tour operators είναι η επανέναρξη των πτήσεων από τις κύριες διεθνείς αγορές που προτιμούν την Ελλάδα για διακοπές. Λόγω ακριβώς της αβεβαιότητας που υπάρχει για την επανέναρξη των πτήσεων, οι tour operators παραμένουν με… δεμένα τα χέρια, ενώ ορισμένοι στρέφονται σε άλλες αγορές και σε ξενοδοχεία ετήσιας λειτουργίας.

Crash test στις αρχές Ιουλίου

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας, αλλά και τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας προσανατολίζονται να λειτουργήσουν και πάλι προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Μέχρι τότε, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, «θα έχει γίνει το πρώτο crash test, καθώς θα έχουν ανοίξει όλα τα ελληνικά αεροδρόμια για τις ξένες πτήσεις και θα δούμε ποια θα είναι η πραγματική ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα».

Με τα ως τώρα δεδομένα, λέει ο κ. Τάσιος, και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου προβλέπεται δύσκολο. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν ότι θα ξαναμπούν στην αγορά με το 30% έως 55% των δρομολογίων που περιελάμβανε το θερινό πρόγραμμά τους αργότερα. Το θετικό είναι ότι τα ποσοστά αυτά θα βαίνουν αυξανόμενα, ανάλογα με τη ζήτηση, αλλά και με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν στις διάφορες χώρες.

Στις θετικές εξελίξεις της εβδομάδας περιλαμβάνεται και η άρση από πλευράς γερμανικής κυβέρνησης της προειδοποίησης για τα ταξίδια των Γερμανών στην Ευρώπη. Η Γερμανία αντικαθιστά τη γενική προειδοποίηση που ίσχυε μέχρι τώρα, με συστάσεις μόνο για ταξίδια σε 31 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα). Για τα ταξίδια εκτός Ευρώπης η απόφαση θα ληφθεί αργότερα.

«Μουδιασμένη» η γερμανική αγορά

Πάντως, τα μηνύματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής από την αγορά της Γερμανίας, που είναι η μεγαλύτερη από τις αγορές που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, αναφέρουν ότι ο περισσότερος κόσμος δείχνει «μουδιασμένος» και τον Ιούλιο θα κινηθεί για διακοπές στο εσωτερικό της χώρας. Ως εκ τούτου, λέει ο κ. Τάσιος, «η όποια τουριστική κίνηση υπάρξει από τη Γερμανία, θα γίνει αισθητή από τον Αύγουστο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Αύγουστο αναμένεται να κινηθεί και η αγγλική αγορά, εφόσον επιδημιολογικά όλα κυλήσουν ομαλά και επιτραπούν τα ταξίδια για τους Βρετανούς.

Για τις αγορές των Βαλκανίων η πρόβλεψη είναι ότι θα αρχίσουν να ανοίγουν προς το τέλος Ιουνίου επιλέγοντας γνώριμους προορισμούς της Βορείου Ελλάδας (κυρίως σε Πιερία και Χαλκιδική).

Διαφημιστική καμπάνια σε 20 χώρες

Η κυβέρνηση, προκειμένου να τονώσει την τουριστική ζήτηση, ετοιμάζεται να προωθήσει σε 20 χώρες τη νέα διαφημιστική καμπάνια που επιμελήθηκε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Στηβ Βρανάκης με σλόγκαν «GREEK SUMMER, Feeling Happy».

Πότε ανοίγουν τα μεγάλα ξενοδοχεία

Hilton, Marriott: τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Μεγάλη Βρετανία, King George: 1-3 Ιουλίου.

Intercontinental: αρχές Ιουλίου.

Αστέρας Βουλιαγμένης. Ανοιξαν οι καμπάνες, Αρίων και Ναυσικά θα λειτουργήσουν μετά τις 10 Ιουνίου.

Από την 1η Ιουνίου λειτουργούν τα Divani Apollon Palace, Elia Ermou Athens και Periscope.

Από τις 5 Ιουνίου λειτουργεί το Electra Ερμού, ενώ το Electra Metropolis ανοίγει 10 Ιουνίου.

Το Holiday Inn της Αττικής Οδού ανοίγει στις 9 Ιουνίου, το Crowne Plaza αρχές Ιουλίου.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν Mediterranean, Nikopolis και City, ενώ τέλος Ιουνίου θα ανοίξουν MAKEDONIA PALACE και DAIOS.

Το Costa Navarino στη Μεσσηνία ανοίγει στις 19 Ιουνίου.

Grecotel: σταδιακό άνοιγμα 20 από τις 36 μονάδες από την 1η Ιουλίου.

Ο όμιλος Μήτση θα ανοίξει κάποια από τα ξενοδοχεία του, «ανάλογα με τη ζήτηση και τις ενεργές κρατήσεις».

Ο όμιλος Aldemar θα ξεκινήσει με τις μονάδες σε Πελοπόννησο και Κρήτη.