Ηταν η 18η Μαΐου η πρώτη μέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων στους αρχαιολογικούς χώρους και ταυτόχρονα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θέλησε, σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού, να επισκεφθεί την Ακρόπολη. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, μετά από μήνες, άνοιξε η Ακρόπολη και όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν εικόνες και βίντεο από την επίσκεψη της Προέδρου. Το γεγονός ότι ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης επαναλειτουργεί έγινε ένα από τα πρώτα θέματα της διεθνούς ειδησεογραφίας.
***
 Η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στους χώρους από την υπουργό Πολιτισμού η οποία της παρουσίασε τα μέτρα (και τις αποστάσεις που πρέπει να ισχύσουν) κάτω από τα οποία θα λειτουργεί πλέον το ιστορικό μνημείο: «Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο», είπε η κυρία Σακελλαροπούλου δανειζόμενη τον στίχο του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη για να τονίσει: «Με τη φροντίδα στα μοναδικά πολιτιστικά μας μνημεία, με την αγάπη και την αναγνώριση στη διαιώνια αξία τους- και την αυστηρή βέβαια τήρηση των υγειονομικών μέτρων- θα σηκωθούμε όλοι μαζί ψηλότερα».
***
Ηταν άνευ εισιτηρίου  η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, πλην όμως λίγοι ήταν αυτοί που επισκέφθηκαν την Ακρόπολη. Τουρίστες ακόμα δεν υπάρχουν και αυτούς που συνάντησε η Πρόεδρος κατά την ανάβασή της στον Ιερό Βράχο ήταν μόνον Ελληνες, τους οποίους χαιρέτησε και συνομίλησε για λίγο μαζί τους. Οι αρχαιολογικοί χώροι, θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, θα παραμένουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ (σύμφωνα με οδηγίες του ΕΟΔΥ).
***
Στον τουρισμό ξεκινάμε από το μηδέν
Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στ. Πέτσας, αναφερόμενος στον τουρισμό: «Το εφετινό καλοκαίρι δεν θα είναι το ίδιο με το περυσινό». Και όντως έτσι έχουν τα πράγματα και η υπόθεση που λέγεται τουρισμός εξελίσσεται σε δύσκολο θέμα. Η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα συνεκτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και όπως μαθαίνω θα παρουσιαστεί την Πέμπτη. Ο Πρωθυπουργός θέλει αυτό το σχέδιο να είναι τέλειο να καλύπτει δηλαδή όλο το φάσμα εργασία, φορολογία, ρευστότητα και κυρίως προστασία του τουρίστα από τους υγειονομικούς κινδύνους και αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερεί η ανακοίνωσή του.
***
 Ο κ. Πέτσας πάντως προειδοποίησε ότι το εφετινό καλοκαίρι δεν πρέπει να συγκρίνεται με το περυσινό, αφού, όπως είπε, «κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία». Ετσι εφέτος, ανέφερε, στον τομέα του Τουρισμού, «ξεκινάμε από το μηδέν». Ο,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία «και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε  ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα».
***
 Η Φώφη κόβει τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ
Για όσους πιθανόν να μην το έχουν καταλάβει, μου λένε από το ΚΙΝΑΛ, πως η δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι το κόμμα της θα ψηφίσει αναφανδόν υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο σκάνδαλο Νοβάρτις συνιστά απάντηση στην επιμονή ορισμένων παλαιοπασόκων για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα τα σημεία αιχμής της Φώφης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι: «…Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε κάθε έρευνα για το πραγματικό σκάνδαλο του φαρμάκου προκειμένου να υπηρετήσει κομματικές επιδιώξεις σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του». Και «θα κάνουμε τα πάντα για να διευρυνθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι ευθύνες όπου κι αν βρίσκονται. Δεν μας διακατέχει δίψα για εκδίκηση, αλλά η κάθαρση είναι αναγκαία..»
***
 Την Τρίτη αναμένεται να υπάρξει η μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην  αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης (μια συνεδρίαση η οποία αναμένεται πολύωρη και με εντάσεις) και την Τετάρτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.
***
Οι επιδημιολογικοι δείκτες μετά το lockdown
Σήμερα, δύο εβδομάδες μετά τo πρώτο βήμα άρσης του lockdown, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία (που παρουσίασε η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου), έχει στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος. Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Όλα τα βασικά στοιχεία, από τα θετικά κρούσματα μέχρι – δυστυχώς – τα θύματα, έχουν ως παραμένουν σταθερά. Το ίδιο διάστημα, οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες βαίνουν μειωμένες. Παράλληλα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ. Επιπλέον σημειώνονται και τούτα:
***
Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, κατά 33% μεσοσταθμικά τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο όπου ήταν σε εφαρμογή τα πλέον περιοριστικά μέτρα. Μόνη εξαίρεση, όπως είναι προφανές, ήταν τον Μάιο η παραμονή στην κατοικία που μειώθηκε κατά 26%. Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με +51%. Ακολούθησε η μετάβαση σε πάρκα και χώρους αναψυχής με +47%, ενώ η χρήση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξήθηκε μεν πανελλαδικά, αλλά συγκρατημένα κατά 21%. Παρότι, ένα σημαντικό κομμάτι της τήλε-εργασίας παρέμεινε, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 21%.
***
Τα άριστα του Μητσοτάκη
Πήγε σχολείο, στο 7ο Γυμνάσιο Αθηνών στο Παγκράτι, μπήκε στις τάξεις, βρέθηκε δίπλα στους μαθητές και στις μαθήτριες που επέστρεψαν στα θρανία τους, μίλησε μαζί τους και τους… βαθμολόγησε με άριστα: «Περάσατε όλοι με άριστα τις εξετάσεις υπευθυνότητας, μαθητές και εκπαιδευτικοί», είπε στον Αλέξανδρο Μόνιο, διευθυντή του σχολείου και στο διδακτικό προσωπικό που βρέθηκε στον χώρο του σχολείου κατά την άφιξή του. Αλλά δεν έμεινε εκεί…
***
 Τους είπε ότι από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν το γεγονός πως η ακαδημαϊκή κοινότητα εναρμονίστηκε πλήρως με την τεχνολογία, έτσι η τηλεκπαίδευση αγκαλιάστηκε απ΄όλους για να προσφερθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στα παιδιά.
***
 Μπήκε στις τάξεις, σε μία μάλιστα αίθουσα γινόταν μάθημα στα γερμανικά. Μίλησε για λίγο με τη δασκάλα στα γερμανικά, συνομίλησε με μια αλλοδαπή μαθήτρια η οποία ομιλεί τέσσερις γλώσσες, τη στιγμή, όπως μου είπε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στο συγκεκριμένο σχολείο το 50% των μαθητών του και των μαθητριών του είναι αλλοδαποί.
***
 Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι επιμένει στην κανονικότητα της κοινωνικής ζωής του σχολείου και πρόσθεσε πως τα παιδιά είναι πάντα καλύτερα και ισορροπημένα όταν έχουν πρόγραμμα και αυτό ακολουθείται μέσα από την κανονικότητα του σχολείου.
***
Η αίθουσα Τροπαίων στη Βουλή αλλάζει χρήση
Στη Βουλή, θα πρέπει να ξέρετε  τα υγειονομικά μέτρα (που λαμβάνονται με σύσταση της επιτροπής ειδικών γιατρών) ισχύουν στο ακέραιο. Προβλέπουν την παρουσία ενός ατόμου ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι πού θα βρεθούν τέτοιες μεγάλες αίθουσες (για τις συνεδριάσεις των επιτροπών) ώστε να μπορεί να βρίσκεται σ΄αυτές ένα άτομα ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα; Για όλα τα κόμματα. Φτάνουν μόνον οι αίθουσες της Ολομέλειας και της Γερουσίας που είναι όντως μεγάλες; Οχι βεβαίως. Ετσι μετέτρεψαν την μεγαλοπρεπή και ιστορική αίθουσα Τροπαίων της Βουλής (βρίσκεται στον πρώτο όροφο) σε αίθουσα συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Είναι συνολικού εμβαδού 210 τ.μ. άρα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 21 άτομα. Η αίθουσα αυτή είναι συνδεδεμένη με την υπογραφή του Συντάγματος της Μεταπολίτευσης και με τη ένταξη της χώρας στην (τότε) ΕΟΚ, το 1975.