Σε ένα ειδικό πρόγραμμα επιδότησης της αγοράς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση με την ΟΝΝΕΔ για την πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε, εντός του Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ σχεδιάζεται και ειδικό κρατικό πρόγραμμα για τη στήριξη της ηλεκτροκίνησηs.

Όπως τόνισε ο υπουργός, τα κονδύλια θα προέλθουν από το Ταμείο των Ρύπων. «Με αυτά θα δοθούν κίνητρα στην αγορά, όχι μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και ηλεκτρικών σκούτερ και ηλεκτρικών ποδηλάτων. Η επιδότηση για τα ΙΧ δεν θα είναι κλιμακωτή, δεν θα συναρτάται δηλαδή με την αξία του αυτοκινήτου. Θα είναι συγκεκριμένη και θα ισχύει για όλους τους τύπους αυτοκινήτων. Συγκριτικά με την επιδότηση από το κράτος για την αγορά ηλεκτρικού ΙΧ, η ενίσχυση για την αγορά σκούτερ ή ποδηλάτου θα είναι μεγαλύτερη ποσοστιαία και πιο ωφέλιμη για τον αγοραστή. Θέλουμε οι νέοι να είναι πρωταγωνιστές στο πέρασμα στη νέα εποχή. Τα ηλεκτρικά ΙΧ, σκούτερ και ποδήλατα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά στοιχείο της νέας εποχής», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για μια μορφή οικολογικού …bonus για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων όλων των κατηγοριών (ποδήλατα, δίκυκλα, ΙΧ και ταξί) είχε μιλήσει προ ημερών και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Όσον αφορά στο σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, η κυρία Σδούκου είχε σημειώσει ότι θα καθορίζει τις υποχρεώσεις των φορέων της αγοράς ενώ θα επιβάλλει, σε νέα κτίρια, την εγκατάσταση της κατάλληλης ηλεκτρολογικής υποδομής (ανά ποσοστό θέσεων στάθμευσης). Επίσης, θα θεσμοθετηθεί η υιοθέτηση κινήτρων, φορολογικού χαρακτήρα, προς τις επιχειρήσεις, ώστε να ανανεώσουν τον στόλο των οχημάτων τους με ηλεκτροκίνητα και να αναπτύξουν υποδομές φόρτισης.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στη νεολαία του κόμματός του, αναφέρθηκε και στον νέο κύκλο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», ο οποίος αναμένεται να τρέξει πιθανότατα από το φθινόπωρο. «Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να βγει με σημαντικό προϋπολογισμό. Έχουν ήδη δοθεί 600 με 650 εκατ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Υποθέτω ότι μπορούμε να φτάσουμε έως το 1 δισ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς και αυτό θα αποτελεί σημαντική στήριξη για τα νοικοκυριά, τον κατασκευαστικό κλάδο και το περιβάλλον, διότι τα προγράμματα αυτά είναι φιλικά στο περιβάλλον. Στην περίοδο 2021-2027 τα κονδύλια θα πολλαπλασιαστούν και δεν θα προέρχονται μόνο από κοινοτικά προγράμματα, αλλά και από δύο άλλες πηγές: «φιλικά» προς τους καταναλωτές δάνεια και φορολογικά κίνητρα από το Υπουργείο Οικονομικών. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι ξεκάθαρο ως προς αυτό», επεσήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε συνοπτικά και το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, το οποίο, όπως είπε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό. Μάλιστα, όπως τόνισε, «θα απευθυνθούμε σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα για να το χρηματοδοτήσει ή συγχρηματοδοτήσει σε βάθος κάποιων ετών».

Όσον αφορά στην απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, βάσει της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Και κατέληξε: «Έχουμε κάνει διαβούλευση με την αγορά, ώστε να προσαρμοστεί. Θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο σύντομα, με το οποίο θα απαγορεύεται η χρήση τους από τον Ιούλιο του 2021. Παράλληλα, θα ξεκινήσουμε και μια καμπάνια ευαισθητοποίησης, ενόψει και του καλοκαιριού για να προστατεύσουμε τις παραλίες μας και τις θάλασσές μας. Η καμπάνια αυτή θα έχει ένα κάλεσμα για δράση, ιδίως από την πλευρά των νέων».