Η καραντίνα στην οποία μπήκε ο μισός πληθυσμός της γης, αλλά και οι αβεβαιότητες και η οικονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία, φαίνεται πως ευνόησαν τα κρυπτονομίσματα και κυρίως το διασημότερο αυτών, το Bitcoin. Αν και στα μέσα Μαρτίου η τιμή του Bitcoin υφίστατο πιέσεις, όπως άλλωστε και οι τιμές των μετοχών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στη συνέχεια άρχισε να ανακάμπτει και στις αρχές Μαΐου είχε ήδη καλύψει το χαμένο έδαφος και είχε ξεπεράσει τα 9.000 δολάρια.

Συνολικά από την αρχή του έτους η τιμή του Bitcoin έχει ενισχυθεί κατά 25%. Το κρυπτονόμισμα, δηλαδή, έχει ξεπεράσει σαφώς σε απόδοση εκείνη του δείκτη S&P 500 της Wall Street. Όπως παρατηρούν οι ειδικοί, ο υποχρεωτικός κατ’ οίκον εγκλεισμός μεγάλου μέρους της επενδυτικής κοινότητας, λόγω της υγειονομικής κρίσης, ανανέωσε το ενδιαφέρον για τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων. 

Κορωνοϊός και ρευστότητα

«Σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες και το Bitcoin προσφέρεται ως μια πολύ απλή επένδυση για κάποιον που θέλει να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του», δήλωσε στη γαλλική «Le Figaro» ο Πασκάλ Γκοτιέ, διευθύνων σύμβουλος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών Ledger. Ο Γκοτιέ αποκάλυψε ότι τον Απρίλιο οι πωλήσεις της εταιρείας του πενταπλασιάστηκαν χάρη στους νέους επενδυτές, που πραγματοποιούν το 90% των συναλλαγών.

«Στο νέο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται εξαιτίας του Covid-19 και της ανανεωμένης ρευστότητας στην αγορά που εξασφαλίζουν οι Κεντρικές Τράπεζες, το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα μοιάζουν να ευνοούνται», συμπληρώνει ο Μάικλ Νόβογκρατς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Galaxy Digital. 

Ενθουσιασμός για το «halving»

Μια πρόσθετη αιτία ενίσχυσης του Bitcoin είναι και το τρίτο «halving» στην ιστορία του κρυπτονομίσματος, που έγινε στις 12 Μαΐου. Πρόκειται για τη μείωση στο μισό του αριθμού των Bitcoin που επιτρέπεται να εκδίδονται κάθε 10 λεπτά, ώστε να ελέγχεται η προσφορά και η ζήτηση και να κυκλοφορήσουν εν τέλει στην αγορά μόνο 21 εκατ. Bitcoin, όπως αποφάσισε ο διάσημος, αν και αγνώστου ταυτότητος, εφευρέτης του κρυπτονομίσματος  Σατόσι Νακαμότο – πρόκειται για ψευδώνυμο. 

Αρχικά επιτρεπόταν να εκδίδονται 50 Bitcoin κάθε 10 λεπτά, στη συνέχεια (στις 28 Νοεμβρίου 2012) ο επιτρεπόμενος αριθμός μειώθηκε στα 25, το 2016 ο αριθμός μειώθηκε στα 12,5 και την περασμένη Τρίτη μειώθηκε στα 6,25. 

Κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται, δηλαδή, και ένα «halving», που όπως φαίνεται κεντρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Και είναι προγραμματισμένα να γίνουν 32 έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της κυκλοφορίας 21 εκατομμυρίων Bitcoin. Χαράς ευαγγέλια για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, που έχει μπροστά της περισσότερα από 100 χρόνια «halving».