H υπόθεση Βρούτση εξελίσσεται σε ένα »καρφί», σε μια »τρύπα» στην έως τώρα άκρως επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από την πλευρά της κυβέρνησης, που επέτρεψε στην αντιπολίτευση να επανεμφανιστεί.

Γιατί κακά τα ψέματα μέχρι πρότινος η παρέμβασή της ήταν περιορισμένη και ο λόγος της εκ των συνθηκών αμυντικός και κατευναστικός.

Η κυβέρνηση είχε δείξει χαρακτήρα, έλαβε έγκαιρα τις δέουσες αποφάσεις, προστάτευσε το σύστημα υγείας και την κοινωνία, κοινώς δεν άφησε χώρο για οξύτητες και εντάσεις.

Τα επιδόματα των επιστημόνων, ο τρόπος διάθεσής τους και ιδιαιτέρως η προτίμηση του κ. Βρούτση προς συγκεκριμένες »φιλικές» ή ακόμη χειρότερα προς »συγγενείς» πλατφόρμες έδωσαν το δικαίωμα στους αντιπολιτευόμενους να υψώσουν τους τόνους και να εγείρουν ερωτήματα ηθικής φύσεως για τον τρόπο διάθεσης των χορηγούμενων πόρων προς το πλήθος των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων.

Η επιχειρηματολογία που αρχικώς είχε αναπτυχθεί από την πλευρά του υπουργού Απασχόλησης κατέρρευσε εν ριπή οφθαλμού με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και την ακύρωση στην πράξη του μηχανισμού Βρούτση. Αλλά και στην συνέχεια οι προβληθείσες δικαιολογίες περί βιασύνης και πίεσης χρόνου ενίσχυσαν έτι περαιτέρω τις κακές εντυπώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βρούτσης είναι εκτεθειμένος καθώς έπληξε ως ένα βαθμό το κλίμα και την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης που είχε οικοδομηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν το αναίρεσε, αλλά σίγουρος άφησε πίσω του μια »τρύπα», αυτή του »πονηρού πολιτευτάκια» που δεν ταιριάζει στις περιστάσεις, ούτε στο άλλο πρότυπο που επικράτησε με την παρουσία Τσιόδρα στις δημόσιες υποθέσεις. Τώρα αν αυτή η μίνι κρίση θα έχει συνέπειες για τον κ. Βρούτση κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα. Επί του παρόντος άλλα βασανίζουν τον κ. Μητσοτάκη. Πιθανώς θα αφήσει τον πανδαμάτορα χρόνο να παίξει το ρόλο του και αργότερα σε ήρεμους καιρούς να λάβει τις όποιες αποφάσεις του.

..Και η »ευκαιρία» της Αντιπολίτευσης

Τώρα, η Αντιπολίτευση από την άλλη υπερεκμεταλλεύθηκε την αποκοτιά Βρούτση, την ανέδειξε σε μείζον θέμα, τις έδωσε διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά έχει, θεωρώντας ότι έχει την ευκαιρία της. Ωστόσο οφείλουν να γνωρίζουν οτι σε βάθος χρόνου τα πράγματα δεν θα κριθούν από αυτή την υπόθεση. Το απόθεμα εμπιστοσύνης που συγκέντρωσε η κυβέρνηση διαχειριζόμενη την υγειονομική κρίση δεν θα ξοδευτεί στην υπόθεση αυτή. Κατά τα φαινόμενα θα μείνει ισχυρό και δεν θα ανατραπεί όσο ο κ. Τσίπρας και οι υπόλοιπες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν εφικτές και τεκμηριωμένες λύσεις για την επόμενη μέρα. Τούτη τη φάση την έχασαν είναι βέβαιο. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα βρουν τις δυνάμεις να παρουσιάσουν κάτι επαρκές και πραγματοποιήσιμο για την επόμενη μέρα. Από αυτό θα κριθούν…

Αγωνιώδη ερωτήματα

Εκεί άλλωστε στην επόμενη μέρα επικεντρώνεται η αγωνία και το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Η κρίση της πανδημίας μπορεί να μας ταλαιπωρήσει για καιρό ακόμη, αλλά άπαντες πια στρέφουν το βλέμμα στην μετά κορωνοϊό εποχή. Τι θα γίνει με τις δουλειές, πώς θα λειτουγήσουν οι επιχειρήσεις, τι θα συμβεί στην πρωτογενή τομέα, τι θα συμβεί στον δευτερογενή, πως θα βγουν από την κρίση οι υπηρεσίες, αυτά είναι τα ερωτήματα, αυτά βασανίζουν τους πολίτες. Και επ’ αυτών δεν υπάρχουν επί του παρόντος ασφαλείς απαντήσεις. Η κυβέρνηση προσβλέπει στην Ευρώπη, η Αντιπολίτευση υπερακοντίζει χωρίς να εξηγεί που θα βρεθούν οι πόροι και ο λαός αδημονεί και στωικά περιμένει.

Υπάρχουν και αυτοί που κερδίζουν..

Υπάρχουν ωστόσο και εξαιρέσεις, δεν είναι όλα προς θάνατον. Οι διατροφικός τομέας για παράδειγμα δεν έχει υποστεί ζημίες, αντιθέτως σε τούτο τον καιρό της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του εγκλεισμού τα πάει περίφημα. Οπως λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης οι αγροτικές καλλιέργειες φροντίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, η πρόσβαση στα χωράφια και στις στάνες ήταν και είναι κατά βάση ελεύθερη, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παραμένουν παραγωγικοί και αρκούντως δραστήριοι και τα περισσότερα των προϊόντων τους απολαμβάνουν ισχυρή ζήτηση και καλές τιμές.

Σε αυτή την κρίση τα πορτοκάλια ξαναβρήκαν την εκτίμηση που τους αρμόζει, τα ακτινίδια είναι περιζήτητα, τα όσπρια και τα φρέσκα λαχανικά, τα πρώιμα αγγούρια και οι εκτός εποχής ντομάτες εξαντλούνται με ταχύτητες μεγάλες και μαζί το αλεύρι από σκληρό σιτάρι και το ρύζι γίνονται ανάρπαστα. Και τα αμνοερίφια επίσης, τα τυριά και γενικώς τα γαλακτοκομικά πάνε επίσης περίφημα.

Το εισόδημα των κτηνοτρόφων δεν έπεσε τόσο όσο πολλοί ανέμεναν λόγω της υπεραυξημένης ζήτησης αρνιών και κατσικιών στα αστικά κέντρα. Βεβαίως ζημιώθηκαν σημαντικά οι οινοπαραγωγοί, κυρίως όσοι διέθεταν κρασί στην λεγόμενη κρύα αγορά, όπως επίσης οι ανθοκόμοι και οι αλιείς. Στις δύο τελευταίες ομάδες προσφέρθηκαν βοήθειες περίπου 25 εκατ. ευρώ. Οι αλιείς ωστόσο προσβλέπουν σε περισσότερα αλιεύματα προσεχώς, η σχεδόν δίμηνη αποχή από το ψάρεμα θα ανανεώσει πιθανώς τις θάλασσές μας, αν και επιδρούν κι άλλοι παράγοντες όπως η άνοδος της θερμοκρασίας και η ρύπανση από τα φυτοφάρμακα που μεταφέρουν τα ποτάμια.

Οπως και να έχει πάντως τα τρόφιμα δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα από τούτη την κρίση. Ωστόσο είναι ίσως ευκαιρία να τεθεί το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας της χώρας και να αναζητηθούν πρόσφορες λύσεις.

Οι εφοπλιστές, οι έμποροι και οι ξενοδόχοι

Επίσης έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι και ένα κομμάτι Ναυτιλίας κερδίζει παρά την κρίση του πετρελαίου. Τα τάνκερ και τα γκαζάδικα , όπως λένε οι γνωρίζοντες απολαμβάνουν ναύλα σπουδαία υψηλότερα των 120.000 δολαρίων ημερησίως επειδή πέραν άλλων λειτουργούν και ως αποθηκευτικοί χώροι. Πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν κυρίως ο τουρισμός,τα ξενοδοχεία, οι έμποροι , οι μεταφορές και εν γένει το οικοσύστημα των υπηρεσιών όπου συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι της απασχόλησης και του εισοδήματος. Και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή και το ενδιαφέρον των υπευθύνων.