Εγειρε η πλάστιγγα του ΣτΕ για τα αναδρομικά

Μια ελπίδα γεννιέται για χιλιάδες συνταξιούχους που βιώνουν τις δύσκολες ημέρες της καραντίνας χωρίς να προσδοκούν κάποια έκτακτη οικονομική στήριξη

Μια ελπίδα γεννιέται για χιλιάδες συνταξιούχους που βιώνουν τις δύσκολες ημέρες της καραντίνας χωρίς να προσδοκούν κάποια έκτακτη οικονομική στήριξη.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Βήματος» από δικαστικούς κύκλους, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση της Ολομέλειας έχει επιλύσει οριστικά το νομικό ζήτημα που ετέθη στην πιλοτική δίκη της 10ης Ιανουαρίου, την οποία μάλιστα προκάλεσε ο ΕΦΚΑ, για την καταβολή αναδρομικά των περικοπών που έγιναν το 2012 στις συντάξεις. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι «μάλλον έχει ευδοκιμήσει η διεκδίκηση των συνταξιούχων» για διάστημα περίπου 11 μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015, όταν το ίδιο το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 4093 του δεύτερου μνημονίου, μέχρι και τον Μάιο του 2016, όταν ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος Κατρούγκαλου, με βάση τον οποίο έγινε ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων.

250.000 προσφυγές

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει πάρει τον δρόμο της και αναμένεται να δημοσιευθεί έως τα μέσα Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να πάρουν τη σκυτάλη ή τα Διοικητικά Δικαστήρια, προσδιορίζοντας την οφειλή του Δημοσίου για καθέναν ξεχωριστά από τους 250.000 συνταξιούχους που είχαν  προσφύγει πρωτοδίκως στη Δικαιοσύνη και οι περισσότερες αποφάσεις τούς δικαίωσαν, ή η κυβέρνηση, η οποία με νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να ρυθμίσει πώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων και πώς θα καλύψει το δημοσιονομικό κόστος που είναι σημαντικό (υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ).

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι διεκδικήσεις για αναδρομικά, που κρίνει με την απόφαση του το ΣτΕ, αφορούν όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή τους συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΟΓΑ.

Ολες αυτές οι κατηγορίες διεκδικούσαν εδώ και χρόνια αναδρομικά για να καλύψουν όλο το διάστημα από τις περικοπές του 2012 μέχρι τη χρονική στιγμή που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Εχει προηγηθεί όμως η απόφαση του ΣτΕ του Ιουνίου του 2015 με βάση την οποία ικανοποιήθηκαν, τότε, οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι συνταξιούχοι και διατάχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ώστε να τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας (ύψος της σύνταξης ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος) και της ισότητας για όλους τους συνταξιούχους.

 

Σε δόσεις η καταβολή

Δεδομένης της κρίσιμης – οριακής – κατάστασης που βρίσκεται η οικονομία λόγω της πανδημίας και του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους μιας τέτοιας εξέλιξης, η κυβέρνηση, δηλαδή το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προβληματίζεται για τον τρόπο καταβολής.

Πριν από την υγειονομική κρίση είχαν επεξεργαστεί σενάρια καταβολής των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2021, καθώς το κόστος υπολογιζόταν στα 3,8 δισ. ευρώ, για να ικανοποιηθούν οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου) για το επίμαχο διάστημα από 10 Ιουνίου 2015 έως 11 Μαΐου 2016.

Να σημειωθεί ότι ακόμη εκκρεμεί η καταβολή των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις για τις περικοπές που έγιναν το 2016 σε όλους όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Το κόστος ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας προβλέπει να καταβληθούν αυτά τα αναδρομικά τον Ιούνιο στους συνταξιούχους που περιμένουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk