Κατσίκι του Πάσχα (Χαλκιδικής)

Ψήμα ή Aγιωργίτικο είναι το πασχαλινό κατσίκι στον φούρνο με ρύζι, άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια.

Food styling; Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία-παρασκευή περίπου 1 ώρα, Ψήσιμο 2 ώρες

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες)

1½ κιλό κατσίκι κομμένο σε μερίδες (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει)

100 ml ελαιόλαδο

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

10 φυλλαράκια άνηθος, ψιλοκομμένα

3 φλ. ρύζι

150 γρ. σταφίδες

Χυμός από 1 λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεπλένουμε το κρέας με κρύο νερό. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα να το σκεπάζει και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Το ξαφρίζουμε στο μεταξύ. Μόλις τελειώσει το βράσιμο, το στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σοτάρουμε στο μισό λαδί, σε μια κατσαρόλα, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και μετά το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Απλώνουμε σε ένα ταψί τις σταφίδες, το ρύζι και μετά τα κομμάτια από το κρέας.

Χτυπάμε σε ένα μπολ, με έναν αβγοδάρτη, τον χυμό λεμονιού με το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι και το ζουμί που κρατήσαμε από το κατσίκι.

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα, σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk