Την ελπίδα ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα φτάσει σύντομα στην παραγωγή φαρμάκων που θα αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό εκφράζει με αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα, Ενρίκε Βιγκέρα.

Στην αιχμή της πανδημίας και με τη χώρα του να θρηνεί χιλιάδες νεκρούς, ο ισπανός διπλωμάτης λέει ότι αν υπάρξει δεύτερο κύμα, η Ισπανία θα είναι προετοιμασμένη.

Η Ισπανία είναι ανάμεσα στις χώρες που επλήγησαν βαρύτατα από την επιδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από 140.000 έχουν εκτεθεί στον ιό και πάνω από 14.000 έχουν πεθάνει. Ανάμεσα σε αυτούς πολλοί ηλικιωμένοι.

Ένα θετικό στοιχείο είναι το γεγονός πως περισσότερα από 40.000 άτομα έχουν γίνει καλά από την ασθένεια και αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός στον κόσμο αυτή την στιγμή μετά την Κίνα. Ωστόσο δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμός.

«Τα μέτρα καραντίνας θα ισχύουν μέχρι στις 26 Απριλίου. Αυτή η κατάσταση συναγερμού προβλεπόταν στο Σύνταγμά μας και λόγω αυτού θα είναι εύκολο να εγκριθούν ειδικά μέτρα που θα συμπεριλαμβάνουν πιθανότατα την απαγόρευση ελεύθερης κίνησης ανθρώπων και οχημάτων. Αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί είναι το κλείσιμο των σχολείων, πανεπιστημίων, υποδομές αναψυχής, καταστημάτων, εστιατορίων κλπ» ανέφερε ο κ. Βιγκέρα.

Η Ισπανία, αν και στην παρούσα φάση ακόμα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του πρώτου κύματος της επιδημίας, εξετάζει όσα πρέπει να γίνουν ενόψει ενός δεύτερου κύματος.

«Φαντάζομαι πως πολλά προληπτικά μέτρα θα γίνουν προτεραιότητα. Σε αυτή την φάση θα γίνουν πολλές δοκιμές κλπ. Μέχρι τότε θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι. Τότε ήμασταν στην αρχή. Πιο πολλά τεστ, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες θα είναι διαθέσιμα. Κατασκευάζονται πλέον μαζικά στην Ισπανία. Στο μεταξύ ας ελπίσουμε πως νέα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα για να θεραπεύσουν καλύτερα την ασθένεια και κάποια στιγμή ένα εμβόλιο» τόνισε σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν είπε ο πρέσβης στο MEGA.

«Δυστυχώς όπως ο κ. πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τις προάλλες στο Κοινοβούλιο «ίσως να μην είμαστε στην αρχή του τέλους αλλά ίσως στο τέλος της αρχής». Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να βαδίσουμε για να αντιμετωπίσουμε πρωταρχικά τις υγειονομικές επιπτώσεις της κρίσης αλλά και δευτερευόντως τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης» σημείωσε ο Ισπανός πρέσβης.