Μάριο Σεντένο: «Το πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων στην ιστορία του Eurogroup»

Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε παράθυρο για γενναίες αποφάσεις αλλά όλα θα κριθούν στο παζάρι

Δεν είναι τώρα εποχή για συνηθισμένες πολιτικές, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.

«Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τους προστατεύει. Γι’ αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας», τόνισε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης.

Φαίνεται πως γίνεται μία προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας με το συνολικό ποσό να φτάνει μέχρι τα 600-700 δισ. ευρώ. Καταρχάς είναι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Οι γραμμές είναι στόχος να δίνονται με ελάχιστους όρους, με εστίαση στα θέματα υγείας για να μετριαστούν οι ανησυχίες της Ιταλίας ότι θα της ζητηθεί να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το δεύτερον, να χορηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να επιταχύνει το δανεισμό κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της υφιστάμενης αύξησης του δανεισμού κατά 40 δισ. Ευρώ που είναι σε εξέλιξη. Το τρίτο μέτρο θα αφορά τη στήριξη του σχεδίου της Κομισιόν να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύουν.

Στο τραπέζι είναι το σχέδιο της Κομισιόν και της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης στήριξης, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, το συνολικό ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 20 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης
Κόσμος
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk