Λίγες ώρες πριν τη τηλεδιάσκεψη του κρισιμότερου ίσως Eurogroup για την ενότητα και κατ’ επέκταση το μέλλον της Ευρώπης τα «κόκκινα τηλέφωνα» έχουν πάρει φωτιά.

Τρανή απόδειξη της κρισιμότητας των στιγμών, αλλά και του τεταμένου κλίματος στην Ευρώπη, η τηλεδιάσκεψη που είχαν την Δευτέρα οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Προσπαθώντας να προετοιμάσουν το έδαφος και να «δεσμεύσουν» τις χώρες για συμβιβασμούς και γενναίες αποφάσεις στη συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι δείχνοντας ενότητα και τονίζοντας την ετοιμότητα των μηχανισμών, ζητούν ουσιαστικά συστράτευση για την επίτευξη του μεγάλου κοινού στόχου: την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, ώστε την επομένη ημέρα της κρίσης του κορωνοϊού, η οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη και ισχυρότερη.

Και αν κάποιος -καλόπιστος- δεχθεί ότι όντως αυτό αποτελεί κοινό στόχο όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, σίγουρα σε ότι αφορά την επιλογή των μέσων για την επίτευξή του «βγαίνουν μαχαίρια» μεταξύ των ισχυρών του Βορρά και του Νότου της ΕΕ, με τον καυγά να επικεντρώνεται στην έκδοση κορονο-ομολόγων.

Μέχρι την τελευταία στιγμή ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ εξακολουθούν να εμμένουν στις απόψεις τους με ομηρικές και ασυνήθιστες κόντρες να λαμβάνουν χώρα. Η Ιταλία εμφανίζεται να έχει εξαντλήσει τα όρια υπομονής της με τη Γερμανία, η Γαλλία πιέζει πολύ με τον γαλλογερμανικό άξονα να τρίζει, Ευρωπαίοι Επίτροποι που εκφράζονται υπέρ του ευρωομολόγου σε λίγες ώρες αδειάζονται από τον εκπρόσωπο της προέδρου της Κομισιόν, γερμανικά ισχυρά έντυπα μιλούν για «μικρόψυχη και δειλή» άρνηση του Βερολίνου για ευρωομόλογα.

Στο συγκρουσιακό αυτό κλίμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή και να αποφασίσουν μέτρα που θα αποτελέσουν αποτελεσματική αντιϊκή θεραπεία για την οικονομία και την κοινωνία, και ταυτόχρονα δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ένωσης.