Εχετε ποτέ σκεφτεί πόσες ώρες εργάζονται καθημερινώς, χωρίς σταματημό, οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς (φωτογραφία) στον πόλεμο που δίνεται για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού; Από το πρωί μετέχουν σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό.

Ο καθένας, σε ξεχωριστό τηλεπαράθυρο, λέει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις εκτιμήσεις του για την κατάσταση που διαμορφώνεται, για το εάν υπήρχε ή όχι ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού, εάν τηρούνται τα μέτρα, εάν απαιτούνται να ληφθούν νέα μέτρα και για ποιον λόγο.

Εν συνεχεία, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας αρχίζει τις επαφές του με ομολόγους του στο εξωτερικό. Συγκεντρώνει στοιχεία, παρατηρεί τα στατιστικά της εξάπλωσης του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο, ενημερώνεται για την πρόοδο (εάν υπάρχει), για τις νέες φαρμακευτικές αγωγές και γενικά θέλει να μαθαίνει τα πάντα.

Μετά ακολουθούν το διάβασμα επιστημονικών βιβλίων για την επιδημιολογία, η επίσκεψή του σε νοσοκομεία (κυρίως στο Αττικόν) και εν συνεχεία το ραντεβού των 6 μ.μ.

***

Ρώτησα τον κ. Χαρδαλιά πώς είναι η συνεργασία με τον κ. Τσιόδρα. Μου απάντησε ότι είναι τιμή του που συνεργάζεται με αυτόν τον άνθρωπο με τον οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και έχουν καλή χημεία: «Ξέρεις», μου είπε, για να συμπληρώσει με χιούμορ, «είναι τέτοια η σχέση μου με τον κ. καθηγητή που μιλάω κάθε ημέρα περισσότερη ώρα μαζί του παρά με τη γυναίκα μου». Και όλα αυτά χωρίς κανένα διάλειμμα, χωρίς μία ώρα ξεκούρασης.

***

Ετσι μαθαίνω ότι το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας το έργο τους και συνειδητοποιώντας την πίεση και την κούραση που έχουν, τους ειδοποίησε ότι τους δίνει… ρεπό. Τι είδους ρεπό; Για μια μέρα να μην κάνουν ενημέρωση στις 6 το απόγευμα! Με την προϋπόθεση να το ανακοινώσουν ώστε να μη δημιουργηθεί πανικός. Κατά πάσα πιθανότητα, θα πάρουν το ρεπό τους την Κυριακή, αν και στην αρχή το… αρνήθηκαν.

 ***

 Η κλεισούρα του κ. Τσίπρα

Ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πώς περνά την ώρα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την κλεισούρα λόγω κορωνοϊού. Στην αρχή μου είπε ότι «ο πρόεδρος είναι μια χαρά», εν συνεχεία όμως βάλθηκε να μου αναλύσει αυτό το «μια χαρά»: «Είναι συνεχώς στα τηλέφωνα, στο Skype, συνομιλεί μαζί μας, ακούει απόψεις, δίνει εντολές. Οταν δεν βρίσκεται στα τηλέφωνα, διαβάζει» (ρώτησα τι βιβλία διαβάζει, πλην όμως ο στενός συνεργάτης του δήλωσε άγνοια) και συνέχισε: «Παίζει με τα παιδιά του και γενικά ξοδεύει πολλή ώρα με την οικογένειά του». Πέραν τούτων ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι είχε χρόνο όλο αυτό το διάστημα για να αναθεωρήσει και κάποιες απόψεις που είχε για τους δημοσιογράφους. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης θα αρχίσει τις τακτικές ενημερώσεις στους δημοσιογράφους (κάτι δηλαδή παρόμοιο που κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας) και ότι σε πολλές απ’ αυτές θα μετέχει προσωπικά και  ο κ. Τσίπρας. Αυτό πρέπει να το δω στην πράξη για να το πιστέψω. Εν πάσει περιπτώσει, μου λένε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει απευθείας επαφή με πολιτικούς συντάκτες αφήνοντας τους αποκλεισμούς στο παρελθόν. Ιδωμεν.

 ***

Ο Κιμούλης, ο Καζάκος και η πανδημία

 «Μένουμε δυνατοί! Δεν μένουμε σιωπηλοί!». Οπως σας είχα ενημερώσει, αυτό είναι το σύνθημα του ΚΚΕ εν μέσω πανδημίας που πλαισιώνεται από πρωτοβουλίες όπως αυτή της συλλογής υπογραφών από καλλιτέχνες, το κείμενο της οποίας έχουν ήδη υπογράψει περισσότεροι από 750 καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους φυσικά είναι ο Κώστας Καζάκος, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Διονύσης Τσακνής. Οι δύο τελευταίοι στήριξαν το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές. Τι λένε όσοι υπογράφουν; «Επιλέγουμε να ενωθούμε με αυτούς που δίνουν μάχες στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στις μηχανές των εργοστασίων, με αυτούς που μένουν σπίτι, αλλά δεν σιωπούν. Για να γίνει η φωνή μας ακόμα πιο δυνατή. Να γίνει ένας στρόβιλος που χορεύει πάνω από τις γειτονιές μας, πάνω από την Ελλάδα, πάνω από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, πάνω από την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική… και φωνάζει: Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για να σωθούν ζωές! Τι ζητάνε οι καλλιτέχνες; Να ανοίξουν ΜΕΘ και να προσληφθούν γιατροί. Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας. Να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι και να μην επικρατήσει ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις». Μαθαίνω ότι αντίστοιχο κείμενο διακινείται και στον χώρο των πανεπιστημίων, το οποίο ήδη έχουν υπογράψει περισσότεροι από 500 πανεπιστημιακοί!

***

Ο υπουργός κουρεύτηκε και βγήκε στην τηλεόραση

 

Σάλο προκάλεσε στο πανελλήνιο (λέμε τώρα) η φρεσκοκουρεμένη εμφάνιση ενός υπουργού στην τηλεόραση. Πώς είναι δυνατόν ο υπουργός να κουρεύτηκε, τη στιγμή που τα κουρεία και τα κομμωτήρια είναι κλειστά; Εσπασε τα μέτρα; Το ξέρει αυτό το Μαξίμου; Εάν το γνωρίζει ή όχι το Μαξίμου (ή ο Νίκος Χαρδαλιάς) προσωπικά δεν ξέρω. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι ο φρεσκοκουρεμένος υπουργός δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Βρούτση. Οχι μόνο κουρεύτηκε σε περιόδους κλεισούρας, αλλά ξυρίστηκε και κόντρα. Και καμαρώνει ο άνθρωπος δείχνοντας το κούρεμά του στην τηλεόραση. Ετσι λοιπόν αποφάσισα να τον ρωτήσω. Πώς τα κατάφερε; Ιδού τι μου απάντησε: «Με κούρεψε με μηχανή ο… γιος μου». Αλήθεια, πώς γίνεται αυτό; Ο Βρούτσης έχει υιό κουρέα; Οχι βεβαίως, όπως έμαθα, ο 21χρονος γιος του (Βασίλης) είναι πρώτον φοιτητής Οικονομικού, δεύτερον αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ Γλυφάδας και τρίτον (και καλύτερο) πρωταθλητής καράτε!

***

Ο Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών

Η αναθεώρηση του Οργανισμού Λειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών έχει περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια. Αρχικά είχαμε τις «ναπολεόντειες επιδιώξεις» του Νίκου Κοτζιά που έφτασαν να ενοχλήσουν ακόμη και τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τις τελευταίες εκλογές, η αλλαγή του Οργανισμού κατέστη απολύτως αναγκαία ώστε να ενσωματωθούν οι προερχόμενοι από τη Γενική Γραμματεία Τύπου ακόλουθοι Τύπου, καθώς επίσης και οικονομικοί και εμπορικοί ακόλουθοι άλλων υπουργείων. Χάθηκε αρχικά πολύς χρόνος και πλέον το τελευταίο προσχέδιο του Οργανισμού είναι, όπως πληροφορούμαι, μάλλον προχειρογραμμένο. Ορισμένοι ομιλούν δε για εκτεταμένη παρεμβατικότητα από νεαρά νομική σύμβουλο σε κορυφαίο υπουργικό γραφείο. Σταχυολογώ, απλώς, δύο στοιχεία. Προς τι άραγε η συμπερίληψη σε μια Διεύθυνση Τουρκίας, Κύπρου, Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής; Δεν είναι η Τουρκία τόσο σημαντική ώστε να αποτελεί ξεχωριστή Διεύθυνση; Δεύτερον, για ποιον λόγο έπρεπε να θεσμοθετηθούν ιδιαίτερα γραφεία όχι μόνο για υπουργούς αλλά ακόμη και για γενικούς γραμματείς; Επιπλέον, εν μέσω κορωνοϊού, εκλήθησαν οι σύλλογοι των εργαζομένων να σχολιάσουν το προσχέδιο μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, από τις 18 ως τις 24 Μαρτίου. Δεν γνωρίζω από πού προκύπτει η βιασύνη στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά, ως γνωστόν, δεν είναι καλός σύμβουλος…