Αύξηση στα έσοδα και την κερδοφορία ανακοίνωσε για το 2019 η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. («ΕΕΣΥΠ») ή αλλιώς Υπερταμειο με αποτέλεσμα να αποδοθεί μεγαλύτερο μέρισμα στο Δημόσιο αλλά και να ενισχυθούν τα διαθέσιμα του Υπερταμείου.

Ειδικότερα, το 2019 τα έσοδα υπερτριπλασιάθηκαν και ανήλθαν σε 61,9 εκατ. από 17 εκατ, το 2018 και τα κέρδη υπερτετραπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 57,1 εκατ. από 13 εκατ. ευρώ το 2018. Από τα κέρδη, ως μέρισμα στο δημόσιο θα διανεμηθούν τα 42 εκατ, ευρώ και τα υπόλοιπα 15 εκατ θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στις θυγατρικές του Υπερταμείου. Τα διαθέσιμα του Υπερταμείου ανέρχονται πλέον σε 72 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρουν από τη διοίκηση,, η εταιρεία υλοποίησε σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν την υιοθέτηση ορθών πρακτικών υπεύθυνης διοίκησης, διαφάνειας καθώς και αρχών εταιρικής διακυβέρνησης στις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ασκώντας ενεργά το ρόλο του μετόχου στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της. Στο πλαίσιο αυτής της διαχείρισης εξάλλου, και προκειμένου να επιτύχει τους γενικότερους στόχους της, η ΕΕΣΥΠ ανακοίνωσε πρόσφατα και τη σύσταση Δικτύου Καινοτομίας με στόχο την προώθηση της καινοτομίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, μέσα από τη χαρτογράφηση νέων τεχνολογιών, αλλά και την διερεύνηση διεθνώς βέλτιστων πρακτικών, επιχειρηματικών μοντέλων και προτύπων καινοτομίας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου Ράνια Αικατερινάρη δήλωσε: «Η ΕΕΣΥΠ υλοποιώντας συνεχείς δράσεις με στόχο την ενίσχυση της επαγγελματικής και ανεξάρτητης διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας που της έχει μεταβιβαστεί, κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυση της να αυξήσει την αποδοτικότητα των δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς και να βελτιώσει τη διαχείριση των κεφαλαιακών και χρηματικών τους διαθεσίμων. Η ισχυρή κερδοφορία το 2019 αναδεικνύει τη σημασία της ενεργής παρακολούθησης εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την ενίσχυση των εσόδων του δημόσιου. Η αύξηση των μερισμάτων που θα αποδοθούν σε αυτό, εξυπηρετεί τη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος ενισχύει την οικονομία και θα τροφοδοτήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».