Ανυποχώρητη εμφανίζεται η Άγκυρα στις απόψεις της σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προκύπτει από την απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε εκείνη του έλληνα ομολόγου του Αλέξανδρου Γεννηματά, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «ψευδεπίγραφα» και «ανυπόστατα» τα όσα ανέφερε στην επιστολή του με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2020 ο Μονιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου.
«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων σε περιοχές θαλασσίων δικαιοδοσιών και η αγνόηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες στο νησί της Κύπρου τόσο από την Ελλάδα όσο και από την ΕΕ βρίσκονται πίσω από τον πυρήνα του προβλήματος της Ανατολικής Μεσογείου»τονίζει ο κ. Ακσόι.
Προσθέτει ακόμη ότι «οι προσπάθειες νομιμοποίησης των απαιτήσεων μέσω της ΕΕ και με χάρτες που δημοσιεύονται στο πλαίσιο αυτού του θεσμού δεν έχουν νομική αξία». Απορρίπτει τους νομικούς ισχυρισμούς της Αθήνας σχετικά με τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και τους χαρακτηρίζει αντίθετους με το διεθνές δίκαιο. Αναφέρεται δε για ακόμη μία φορά στην υπόθεση του συμπλέγματος του Καστελορίζου για να θεμελιώσει τις τουρκικές θέσεις περί μίας δίκαιης λύσης, ενώ καταλήγει με την πάγια θέση υπέρ της συνέχισης της προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και της διατήρησης ανοιχτών διαύλων διαλόγου.