Στο 5-10% των ελέγχων που πραγματοποίησε χθες η ΕΛ.ΑΣ (υπολογίζονται  άνω των 10.000  πανελλαδικά) εντοπίσθηκαν «παραβάσεις» των πολιτών  σχετικά με τα νέα κυβερνητικά μέτρα περιορισμού  των μετακινήσεων , τα οποία  ισχύουν από την Δευτέρα του πρωί.
Ποσοστό περίπου 70-80%  των ελέγχων αφορούσαν μετακινήσεις πολιτών με οχήματα και το υπόλοιπο αφορά ελέγχους Ελλήνων και αλλοδαπών που κινούνταν πεζή. 
Σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών οι περισσότεροι εκ των παραβατών ήταν άτομα σχετικά μεγάλης ηλικίας, ενώ αντιθέτως εξαιρετικά σπάνιες  ήταν οι παραβάσεις από νεαρά άτομα που χρησιμοπούσαν κυρίως τηνμέθοδο υποβολής δήλωσης μετακίνησης μέσω  SMS.
Σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται με τους ελέγχους αλλοδαπών που κινούνται μαζικά σε δρόμους γύρω από την Ομόνοια, στον Αγιο Παντελεήμονα (σσ. κυρίως σε μικρά σούπερ μάρκετ και καταστήματα κινητής τηλεφωνίας που μένουν  ανοικτά) και  η επιβολή προστίμου δεν   θεωρείται «αποδοτική». Κι αυτό γιατί πολλοί αλλοδαποί -σύμφωνα με την  ΕΛ.ΑΣ- δηλώνουν ψευδή στοιχεία και διεύθυνση κατοικιών   και το πρόστιμο έτσι δεν αποτελεί «φόβητρο».
Συνολικά χθες  σε όλη την Ελλάδα επιβλήθηκαν 33 πρόστιμα των 150 ευρώ, με δεδομένο ότι  την χθεσινή ημέρα  η ΕΛ.ΑΣ προχωρούσε γενικά μόνο σε συστάσεις και νουθεσίες στους πολίτες κι απέφευγαν να «κόψουν» πρόστιμα.
Όμως από σήμερα υπολογίζεται ότι ο αριθμός   των καταγραφόμενων περιπτώσεων θα είναι τουλάχιστον τριπλάσιος. Οι αστυνομικοί ωστόσο  συμπλήρωναν ότι σπανίως θα  κινούν ποινικές διαδικασίες εναντίον των πολιτών που κινούνται άσκοπα.
Κι αυτό για να μην αποσύρονται αστυνομικοί από τους ελέγχους προκειμένου να οδηγούν πολίτες στα δικαστήρια αλλά κι επειδή υπάρχουν εντολές για αποφυγή συνωστισμού στο Αυτόφωρο.
Από τις επόμενες ώρες στα μεγάφωνα των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ θα μεταδίδονται νέα ηχητικά μηνύματα όπου θα υπάρχει μνεία στο επιβαλλόμενο πρόστιμο των 150 ευρώ.