Την αποφασιστικότητά του να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού δηλώνει το Eurogroup, θυμίζοντας το «whatever it takes» (ό,τι χρειαστεί) του Μάριο Ντράγκι.

Με την ελπίδα η δέσμευση αυτή να καθησυχάσει τις αγορές και να μετριαστεί ο πανικός, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο διαβεβαίωσε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και παραπάνω για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

«Η δέσμευσή μας είναι απεριόριστη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεντένο.

Μέτρα 1% του ΑΕΠ και «λάστιχο» το Σύμφωνο Σταθερότητας

To Eurogroup αποφάσισε τη λήψη συντονισμένων δημοσιονομικών μέτρων ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, για το 2020 για την υποστήριξη της οικονομίας, επιβεβαίωσε την χρήση της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ενέκρινε όλες τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

«Θα αναλάβουμε οποιαδήποτε περαιτέρω συντονισμένη και αποφασιστική ενέργεια χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φορολογικών μέτρων, για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup.

«Έχουμε μέχρι στιγμής αποφασίσει να παράσχουμε ταμειακές διευκολύνσεις ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, που συνίστανται στην παροχή εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών απαιτήσεων, συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν μελλοντικά αυτά τα ποσοστά.

Οι συνέπειες που θα έχει για τον προϋπολογισμό των χωρών η εφαρμογή αυτών των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 δεν θα λαμβάνεται υπόψη όταν εξετάζεται κατά πόσο συμμορφώνονται οι χώρες με τους δημοσιονομικούς κανόνες και τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ.

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης να εφαρμοστεί «πλήρης ευελιξία» για να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας.

Ο Σεντένο είπε ότι συμφωνήθηκε να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να εξετάζουν την κατάσταση.