Στο Μαξίμου κλήθηκε ο Στουρνάρας για τον Κορωνοϊό

Συναγερμός στην κυβέρνηση για την οικονομία και τις τράπεζες

Συναγερμός στην κυβέρνηση για την οικονομία και τις τράπεζες, υπό το φόβο να ζημιωθούν τα πιστωτικά ιδρύματα από το πάγωμα της αγοράς και το κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς και πυρετώδεις προκειμένου να θωρακίσουν και και να στηρίξουν την οικονομία από την νεα απειλή, που μπορεί να στοιχίσει έως 2 δις. ευρώ από το ΑΕΠ, αλλά να υποστούν οι τράπεζες έως 13% μείωση της κερδοφορίας έως το 2023.

Υπό τη νέα απειλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.  Στη συνάντηση  συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι  συζητήθηκε το πακέτο νομισματικής πολιτικής και οι αλλαγές στα θεσμικά μέτρα εποπτείας που ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα επωφεληθεί η ελληνική οικονομία από αυτά.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του διοικητή της ΤτΕ με τους τραπεζίτες για την κατασταση με βάση τις εξελίξεις και τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί πως χθες στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε νεα σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους  των τραπεζών.

Οι διεργασίες και οι συσκέψεις είναι συνεχείς καθώς ο κίνδυνος μιας μεγάλης απώλειας από το ΑΕΠ για το 2020 αλλά και η οικονομική καταστροφή που μπορεί να υποστούν χιλιάδες επιχειρήσεις, προκαλεί τρόμο ανάλογο με αυτόν που αφορά στον κορωνοϊό.

Τα κόκκινα δάνεια

Ο πυρετός συσκέψεων στο υπουργείο οικονομικών περιελάμβανε την Πέμπτη  και τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ενώ έγινε μια πρώτη αποτίμηση των  αποφάσεων της ΕΚΤ. Παράλληλα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες των πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Στελέχη της αγοράς, πάντως,  αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για νέα «χαλάρωση» των όρων αποπληρωμής δανείων προκειμένου να μην αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αδιαμφισβήτητα, πάντως, η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες έχουν αλληλένδετη σχέση και οι επιπτώσεις της πανδημίας ενδεχομένως να πάνε πίσω το σχεδιασμό, τόσο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όσο και το πλάνο για χρηματοδότηση της αγοράς. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες σε όλη την Ευρωζώνη κάνουν σχέδια προετοιμασίας και  σε αυτό το πλαίσιο η επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση με μακροπρόθεσμα κεφάλαια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk