Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέρρευσε, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του μετά το κραχ του Οκτωβρίου του 1987, μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένου πανικού που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Η σημερινή κατάρρευση της αγοράς τροφοδοτήθηκε κυρίως από τους φόβους που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Τραμπ για αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για 30 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Η επιλογή αυτή του Τραμπ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρώπης.

Κατακρημνίστηκαν οι δείκτες

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Dow Jones κατέρρευσε, σημειώνοντας πτώση κατά 9,99% και κλείνοντας στις 21.200,47 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές του Dow Jones κινήθηκαν με αρνητικά πρόσημα, με εκείνες των Boeing, Dow Inc. και Walt Disney να σημειώνουν τις ευρύτερες απώλειες.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 9,43% στις 7.201,80 μονάδες και ο S&P 500 βυθίστηκε κατά 9,51% στις 2.480,73 μονάδες.

Ο ευρύτερος S&P 500 ακολούθησε τον Dow, εισερχόμενος και εκείνος σε bear market, δηλαδή σε επίπεδο απωλειών άνω του 20% από τα ιστορικά υψηλά του.

Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές διακόπηκαν προσωρινά μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης -για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα- καθώς η πτώση άνω του 7% για τον S&P 500 ενεργοποίησε και πάλι τον «αυτόματο κόφτη” (circuit breaker).

Προσωρινή η επίδραση από την παρέμβαση της Fed

Mετά την ανακοίνωση από την Fed ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα διοχετεύοντας κεφάλαια 1,5 τρισ. δολ. στη διατραπεζική αγορά, ο Dow Jones περιόρισε αρχικά τις απώλειες έως το -5%, για να επανέλθει ωστόσο αργότερα στο -8% και πλέον.

Ειδικότερα, η Fed προσπαθώντας να καταλαγιάσει τον πανικό των αγορών, ανακοίνωσε περίπου στο μέσον της συνεδρίασης ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών χρεογράφων των ΗΠΑ, συνολικού όγκου 60 δισ. δολ., το οποίο μέχρι τώρα αφορούσε μόνον βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Πλέον, η Fed θα επεκτείνει τις αγορές της «σε ένα μεγάλο εύρος λήξεων» το οποίο θα περιλαμβάνει έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, προστατευόμενους από τον πληθωρισμό τίτλους και άλλα χρεόγραφα.

Οι αγορές αυτές ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη και θα συνεχιστούν μέχρι τις 13 Απριλίου.