Μέτρα στήριξης υπέρ των κατοίκων αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κοροναϊό αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις της επιδημίας σε οικονομικό πεδίο.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί δέσμη μέτρων για τον κοροναϊό και σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για ορισμένες ομάδες πολιτών και επιχειρήσεις.

Το μέτρο αυτό, αν ανακοινωθεί τελικά, αναμένεται να δώσει ανάσες ρευστότητας με προσωρινή αναστολή φορολογικών ίσως και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό.

Μέτρα κατά περίπτωση

Τα οικονομικά μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση,θα αφορούν στοχευμένες ομάδες κατοίκων και επιχειρήσεων και δεν θα είναι οριζόντια.

Αναφορικά με την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (με την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ να λειτουργεί ως μέτρο έμμεσης τόνωσης τις ρευστότητας).

Τόσο το μέτρο αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων όπως και άλλα δυνητικά μέτρα δεν αναμένεται να ληφθούν με οριζόντιο τρόπο αλλά σε τρία στάδια, εφόσον κριθεί απαραίτητο:

– Εάν ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, για παράδειγμα εάν ανασταλεί με εντολή της Αρχής η  λειτουργία κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, τότε εκεί θα κατευθυνθούν και τα πρώτα μέτρα στήριξης (πχ για παροχή ρευστότητας ή στήριξης στους εργαζομένους κ.α. )

– Σε κλάδους ή περιοχές που θα κριθεί πως δέχονται πλήγμα. Μέχρι τώρα πάντως στις τελευταίες δέκα μέρες δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία.

– Σε εθνικό επίπεδο και συνολικά για την οικονομία εφόσον υπάρξει έξαρση της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη όπου εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σε οικονομικό επίπεδο για τον κοροναϊό.

Κατά τη σύσκεψη επαναξιολογήθηκε η κατάσταση, ενημερώθηκαν οι υπουργοί για τις εξελίξεις και παρουσιάστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού προτάσεις που θα συγκροτούν ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Μέσα στο «γκρίζο» τοπίο που διαμορφώνεται και στη χώρα μας από τον κοροναϊό, το ενθαρρυντικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κύμα ακυρώσεων στον τουρισμό.

Παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου ανέφεραν ότι θα ετοιμάσουν προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και του ενδεχόμενου μηχανισμού έκτακτης υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Προσέθεσαν ότι είναι πρόωρη ακόμη μια εκτίμηση για τις απώλειες στον κλάδο, αν και, όπως είπαν, δεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων για τους τουριστικούς προορισμούς. Κατ’ αυτούς, τέλος, «κλειδί» θεωρείται η αλλαγή του τρόπου ακυρώσεων, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο πελάτης με την επιστροφή της προκαταβολής.