Το άκουσμα της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού αποτελεί το «σημείο μηδέν» στη ζωή μιας γυναίκας. Φαντάζει αδιανόητο, είναι απροσδόκητο και αλλάζει τα πάντα μέσα σε μία μόνο στιγμή. Είναι το «σφύριγμα» για την έναρξη ενός αγώνα αντοχής που καμία δεν επιλέγει αλλά δεν μπορεί παρά να προχωρήσει με όλο της το σθένος.

Η ιατρική κοινότητα εργάζεται πυρετωδώς για την εξεύρεση νέων, όλο και πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, με στόχο να καταστήσει στο μέλλον τη νόσο πλήρως ιάσιμη σε όλες τις μορφές της. Παράλληλα, όμως, με τις θεραπείες που προσφέρονται, απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπισή της αποτελεί η καλή ψυχολογία, το ασφαλές περιβάλλον και η θετική σκέψη της ασθενούς, που θα τη θωρακίσουν έναντι των αναμενόμενων αλλαγών που επιφέρει η ασθένεια σε σώμα και πνεύμα.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» είναι μια πρωτοβουλία στήριξης της Novartis Hellas για τις γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας) και με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Στόχο έχει να προσεγγίσει τις ασθενείς ολιστικά, δίνοντάς τους σημαντικά εφόδια σθένους μέσα από την ευεργετική επίδραση της τέχνης.

Η έναρξη έγινε στην Αθήνα, παρέχοντας δωρεάν και ανώνυμα στις ασθενείς συμμετοχή σε βιωματικά εργαστήρια χοροθεραπείας, δραματοθεραπείας και εικαστικής θεραπείας. Όσες έλαβαν μέρος είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συστηματικά, μία φορά την εβδομάδα και για διάστημα δέκα εβδομάδων, το εργαστήριο της επιλογής τους, μαζί με έμπειρους και καταρτισμένους εισηγητές. Επιπλέον, μπόρεσαν να δηλώσουν συμμετοχή και σε πιο «πρακτικά» σεμινάρια μακιγιάζ, υγιεινής διατροφής και μαγειρικής, που παρείχαν χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές για να φροντίσουν τον εαυτό τους και να αναπτερώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Για πρώτη φορά, όμως, το πρόγραμμα παρείχε τη δυνατότητα στήριξης και στους ανθρώπους που στέκονται δίπλα στις πάσχουσες, στους συγγενείς και τους φροντιστές τους, μέσω ενός βιωματικού εργαστηρίου με κύριο μέσο τη μουσική ως εργαλείο συναισθηματικής έκφρασης.

Οι συμμετέχουσες αγκάλιασαν το πρόγραμμα, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο ουσιαστική είναι η συνεισφορά μιας πρωτοβουλίας, όταν αυτή απευθύνεται στοχευμένα και με αμεσότητα σε εκείνες που το έχουν ανάγκη. Οι θέσεις των εργαστηρίων και των σεμιναρίων καλύφθηκαν πλήρως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ τα σχόλια όσων έλαβαν μέρος αποτέλεσαν την πιο σημαντική επιβεβαίωση:

  • «Ήταν μια καταπληκτική μύηση στα βάθη της ψυχής μας!».
  • «Οι θεραπεύτριες ήταν ευρηματικές, με ενσυναίσθηση, αυθεντικότητα και επαγγελματισμό. Φεύγω με ενθουσιασμό και αισιοδοξία και προσδοκώ ανάλογες ενέργειες στο μέλλον».
  • «Συγχαρητήρια! Συνεχίστε να υποστηρίζετε ανθρώπους που βρέθηκαν σε δύσκολους δρόμους, αλλά όχι απροσπέλαστους».
  • «Ο,τι και να πω είναι λίγο! Μετά από τόσες δραστηριότητες που έχω κάνει δεν περίμενα να εντυπωσιαστώ τόσο από το εργαστήριο. Οι ψυχοθεραπεύτριες δημιούργησαν ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό μιας ομάδας πολύ δεμένης, όπου όλα τα μέλη μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα. Στις θεραπείες κυριαρχούσε χαρά και αισιοδοξία, κάτι που όλες είχαμε ανάγκη».
  • «Το εργαστήριο με βοήθησε ουσιαστικά στον τρόπο με τον οποίο εκφράζω τα συναισθήματά μου αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζω την ασθένειά μου. Θα επιθυμούσα αυτό το πρόγραμμα να συνεχιστεί, προκειμένου να βοηθηθούν κι άλλες γυναίκες με καρκίνο του μαστού».

Tα παραπάνω λόγια είναι σημαντικά για να οδηγήσουν στη συνέχιση του προγράμματος και σε άλλες πόλεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε γυναίκες ασθενείς και από άλλες περιοχές της χώρας να ανακαλύψουν ξανά τη δική τους μοναδική, εσωτερική δύναμη! «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» και – με την τέχνη σύμμαχό σου – συνεχίζεις!