Λιγκουίνι με καλαμάρι μπολονέζ

Μαγειρεύουμε με μελάνι σουπιάς- δίνει ιδιαίτερη ένταση και νοστιμιά

Food styling Μάκης Γεωργιάδης Φωτογραφίες Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα περίπου 25΄

Υλικά για (4 μερίδες)

500 γρ. λιγκουίνι

1 κ.σ. μελάνι σουπιάς (προσοχή στο αλάτι γιατί το μελάνι είναι αλμυρό από μόνο του )

1 κ.σ. βούτυρο

500 γρ. καλαμάρι καθαρισμένο (ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να το καθαρίσει)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

1 γαρίφαλο

1 ξύλο κανέλας

1 σφηνάκι ούζο

2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.σ. μυρώνια ψιλοκομμένα

1 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

Νερό από τό βράσιμο των ζυμαρικών

Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε, κρατώντας όμως λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Ρίχνουμε ½ φλ. από το νερό των ζυμαρικών σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μελάνι, το βούτυρο και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν όλα μαύρα και να «πιουν» τα υγρά.

Ψιλοκόβουμε το καλαμάρι όσο γίνεται περισσότερο (να μοιάζει κάπως σαν κιμάς). Σοτάρουμε για 2 -3 λεπτά, σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, το κρεμμύδι με το καλαμάρι, το σκόρδο, το γαρίφαλο και την κανέλα. Ρίχνουμε το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και ½ φλ. ακόμη από το νερό των ζυμαρικών. Μαγειρεύουμε για λίγα ακόμα λεπτά διορθώνουμε στο αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τα μυρωδικά. Αφαιρούμε τα γαρίφαλα και την κανέλα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
Helios Kiosk