Φωκίων Καραβίας: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Φωκίων Καραβίας: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα | tovima.gr
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Ο επικεφαλής της διοίκησης του συστημικού ομίλου εκτιμά ότι εφέτος «θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2,5% – ποσοστό ξεκάθαρα καλύτερο του 2% που επετεύχθη το 2019. Η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει ως κανονικότητα. Το χρέος παραμένει υψηλό, γύρω στο 185% του ΑΕΠ. Αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές, οι οποίοι οδηγούν σε υψηλότερες αποτιμήσεις τα ελληνικά χρεόγραφα. Ναι, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο».
Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική αλλαγή του 2019 και πως αυτή έχει επιδράσει στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι η ανάκαμψη μπορεί να πιστωθεί σε σημαντικό βαθμό στη νέα κυβέρνηση.
Πρόσθεσε όμως ότι «και τα προηγούμενα χρόνια, επί πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα , υπήρξε μια μεγάλη πολιτική συναίνεση, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να μεταρρυθμιστεί και η μεταρρύθμιση προχώρησε. Η νέα κυβέρνηση χτίζει πάνω σε αυτό. Βελτιώνει αυτή τη στιγμή τους όρους με καλύτερη φορολογική νομοθεσία, λιγότερη γραφειοκρατία – είναι κάτι το οποίο θα ενισχύσει την προσέλκυση επενδυτών. Είναι ένα μείγμα το οποίο οδηγεί στην επιτυχία».
Αναλυτικόρερα, οι απαντήσεις του κ. Καραβία για επιμέρους θέματα ήταν οι εξής:
  • Η ορθότητα του προγράμματος λιγότητας
Φυσικά έγιναν λάθη. Υποτιμήθηκαν οι επιπτώσεις της λιτότητας. Αλλά εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθούσε τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από το Ευρώ και αυτό θα ήταν μια εθνική καταστροφή. Επομένως θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερα για τους πολίτες.
  • Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και την επιστροφή στη δραχμή
Δέχομαι τα πράγματα όπως είναι. Υπήρχε όμως πάντοτε η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που έβλεπε τα πράγματα διαφορετικά κι αυτό ήταν το θετικό.
  • Για την ανεργία
Καταφέραμε ήδη αρκετά. Είναι σημαντικό ότι οι άνθρωποι ελπίζουν και πάλι. Μέσα στην κρίση είχαμε τεράστιο “Brain Drain”, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο νέοι πήγαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη ή στην Αμερική. Τώρα επιστρέφουν πολλοί. Αυτό είναι καλό για την Ελλάδα.
  • Για τους κινδύνους των τραπεζών
Εάν υπάρχει ένας τομέας που έχει πραγματικά αναμορφωθεί, αυτός είναι το χρηματοοικονομικό σύστημα. Πριν από την κρίση υπήρχαν ίσως 20 τράπεζες στην Ελλάδα. Σήμερα 4 μεγάλες τράπεζες, με περίπου ίδιο μερίδιο, ελέγχουν το 90% της αγοράς. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές, η διαχείριση κινδύνων γίνεται σωστά. Ναι, είμαστε ασφαλείς.
  • Για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο
Υπάρχουν κράτη στα οποία έγιναν περισσότερες συγχωνεύσεις. Η Ιρλανδία έχει μόνο δύο τράπεζες. Η Γερμανία όμως π.χ. δεν πραγματοποίησε καμία συγχώνευση, υπάρχουν πολλές τράπεζες και ταμιευτήρια. Για μας είναι σημαντικό να αποφύγουμε την εσωστρέφεια. Το δικό μας έργο τώρα είναι να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία.
  • Για την προσέλκυση επενδυτών 
Συνομιλώ με πολλούς επενδυτές και γνωρίζω ότι εξετάζουν προπάντων τρείς παράγοντες: πόσο γρήγορα μπορούν να αδειοδοτηθούν, πόσο ταχύ είναι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και πόσο ψηλή είναι η φορολογία. Σε πολλούς τομείς υπάρχει πρόοδος. Η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση φόρων και θέλει να απλοποιήσει τις νομικές διαδικασίες. Πιστέψτε με, οι επενδυτές θα έρθουν.
Πάρτε σαν παράδειγμα το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας, το Ελληνικό. Τώρα ξεκινάμε πραγματικά. Το 2020 θα ξεκινήσουν μεγάλες δραστηριότητες.
  • Για τις ιδιωτικοποιήσεις
Η νέα κυβέρνηση πραγματοποιεί. Έχει μία σειρά από έργα προς υλοποίηση. Σημαντικό είναι το αεροδρόμιο Αθηνών, στο οποίο το κράτος θέλει να πουλήσει το ποσοστό του, το 30%. Η πώληση της κρατικής εταιρίας αερίου (ΔΕΠΑ) δρομολογείται. Μια σειρά από λιμάνια και αυτοκινητοδρόμους ιδιωτικοποιούνται. Θα δούμε μαζικές επενδύσεις στην αγορά ενέργειας, την οποία θέλουμε να απολιγνιτοποιήσουμε έως το 2028. Αυτό είναι ενδιαφέρον και για την Γερμανία.
  • Για τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
H Deutsche Telekom έχει επενδύσει στο ελληνικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Η Fraport έχει αγοράσει περιφερειακά αεροδρόμια. Η Lidl είναι επιτυχημένη. Η TUI επενδύει στον κλάδο ξενοδοχείων και αναψυχής. Οπότε κάτι κινείται.
Η Κίνα έκανε επενδύσεις όταν κανείς άλλος δεν τολμούσε. Προσκαλούμε λοιπόν και άλλα κράτη να ακολουθήσουν.
  • Για το πρόβλημα του μεταναστευτικού

Η ΕΕ, παρά τις αδυναμίες των προγραμμάτων προσαρμογής, συνέβαλε καθορι-στικά ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Αυτή η συμβολή αναγνωρίζεται ειλικρινά.

Ωστόσο, τη στιγμή ακριβώς που η χώρα ήταν έτοιμη να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, η μεταναστευτική κρίση κλιμακώθηκε εξαιτίας της απόπειρας της Τουρκίας να εκβιάσει την Ευρώπη, ανοίγοντας τα σύνορα με την Ελλάδα.
Η Ελλάδα διαχειρίζεται την κατάσταση αλλά η αλληλεγγύη της Ευρώπης είναι αναγκαία για να αποφύγουμε απρόβλεπτες συνέπειες. Άλλωστε, το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που πηγαίνει πέρα από την πα-ροχή βοήθειας σε ένα κράτος-μέλος της Ένωσης.
Ενδεχόμενη αποτυχία της ΕΕ να απαντήσει συντονισμένα θα υπονομεύσει μακροπρόθεσμα κάθε σχεδιασμό για εμβάθυνση της ευρω-παϊκής συνεργασίας, σε όλους τους τομείς.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk