ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγικό: Ο Μητσοτάκης να απαιτήσει τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Ο κ Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ζητήσει με επιστολή του την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, ενώ ανάλογο αίτημα έχει διατυπώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο επανέφερε η βουλευτής κα Γκαρά κατά την περιοδεία της με κλιμάκιο του κόμματος στις Καστανιές Έβρου

«Η χώρα μας με τις τουρκικές ενέργειες στα σύνορα αντιμετωπίζει άμεση απειλή για την ασφάλεια της. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την προστασία των συνόρων, που είναι και σύνορα της ΕΕ» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προσέθεσε: «Είναι ώρα για αποφασιστική δράση. Να μπλοκάρουμε (veto) κρίσιμες αποφάσεις αν χρειαστεί. Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής είναι πλέον όσο ποτέ αναγκαία».

Δεν αρκούν τα ευχολόγια της Ευρώπης

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται σε ευχολόγια. Περιθώρια για υποχωρήσεις δεν υπάρχουν καθώς η τακτική της Τουρκίας συνιστά μονομερή κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» σημείωσε η κα Γεννηματά.

Και υπογράμμισε πως «Ο κ Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ζητήσει με επιστολή του την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Στόχος ενός τέτοιου ελληνικού αιτήματος σύμφωνα με την κα Γεννηματά είναι η ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης του άρθρου 222 της Συνθήκης που προβλέπεται για περιπτώσεις ανθρωπογενούς καταστροφής.

Πίεση στην Τουρκία

Επίσης στόχος από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ είναι «να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της Frontex με μέσα και προσωπικό και να διαδραματίσει αυτή ουσιαστικό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων».

Η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ακόμη σχετικά με την παρότρυνσή της προς τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στόχος είναι «να  πιεσθεί η Τουρκία υπό την απειλή άμεσων κυρώσεων να δεχθεί την παρέμβαση της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων».

Καθώς και «να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης του. Να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη».

Αντίστοιχο αίτημα προς τον κ. Μητσοτάκη να αιτηθεί τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα επανέφερε το κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρέθηκε χτες Σάββατο στο συνοριακό σημείο στις Καστανιές και στο Φυλάκιο 1 βρέθηκε, χθες Σάββατο.

Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου με τη συμμετοχή της βουλευτή Νατάσας Γκαρά, ζήτησε την άμεση εκπόνηση επιχειρησιακού εθνικού σχεδίου από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει την άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τόνισε δε, πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Με την κατάθεση ενός σχεδίου που προφανώς θα διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης», όπως είπε.

Η κ. Γκαρά που συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξέφρασε τη συμπαράσταση της σε όλους όσοι επιχειρούν αυτή τη στιγμή με αποτελεσματικότητα στην πρώτη γραμμή, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης με Τουρκία

Τόνισε ότι η κυβέρνηση «οφείλει να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να απαιτήσει την άμεση παρέμβαση της ΕΕ ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον Έβρο και τα νησιά.

Επιπλέον ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να πιέσει την ΕΕ ώστε η τελευταία να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης (ΕΕ- Τουρκίας) αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της».

«Δεν είναι η ώρα της επικοινωνιακής ρητορείας αλλά της ευθύνης και της εθνικής συνεννόησης», είπε, για να συμπληρώσει: «Ας ελπίσουμε ο κ. Μητσοτάκης να το κατανοήσει πριν να είναι εξαιρετικά αργά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk