Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα, μετά την εντολή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα με αποτέλεσμα περνούν κατά εκατοντάδες προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μετά τις εξελίξεις στην Ιντλιμπ η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο, την ώρα που ο ΑΓΕΕΘΑ ετοιμάζεται να πάει στον Εβρο, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης οδεύει προς Μυτιλήνη .

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες στην τουρκική πλευρά στον Εβρο βρίσκονται 200-300 άτομα χωρισμένα σε μικρές ομάδες από 30 ως 50 άτομα που ψάχνουν τρόπο να περάσουν.

Από τις 02:00 παρατηρείται αυτή η κινητικότητα. Αυξημένη επιφυλακή στις περιπολίες στον Εβρο (τους παρατηρούν και από τις θερμικές κάμερες στον φράχτη).

Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν πως έως τώρα κανείς δεν έχει περάσει στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης συναγερμού που βρίσκεται η Ελλάδα είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει σήμερα στον Έβρο για την ενίσχυση των δυνάμεων και την στεγανοποίηση των συνόρων, ενώ ο Γιάννης Πλακιωτάκης θα μεταβεί στη Μυτιλήνη για να εποπτεύσει την φύλαξη των συνόρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μετά τις εξελίξεις στο Ιλντίμπ η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα για τα σύνορα 

Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από χθες, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, μέτρα ενίσχυσης των συνόρων, δίνοντας και την διάσταση της απειλής από τον κορωνοϊό:

Είπε χαρακτηριστικά:

«Προσοχή, όμως. Το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα Κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί.

Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.
Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας μετά την αεροπορική επίθεση που δέχθηκαν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις από τον συνασπισμό του κυβερνητικού στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ και της Ρωσίας, με τουλάχιστον 33 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες.

Σε μία πρώτη αντίδραση, που προκαλεί τρόμο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο, ενώ Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Άγκυρα έχει λάβει την απόφαση να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες και μετανάστες, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα, να μην εμποδίζουν τη διέλευσή τους.