Στο μικροσκόπιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι η υπό κατάρρευση Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και τις σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Αμφισβήτηση και κατάρρευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να αιτηθεί την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θεωρώντας ότι υπάρχει έμπρακτη αμφισβήτηση της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό από πλευράς Άγκυρας.

Το ΚΙΝΑΛ μιλάει για κατάρρευσης της Κοινής Δήλωσης και αξιώνει από την κυβέρνηση αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις από μεριάς Τουρκίας σε σχέση με τις προσφυγικές ροές αποτελούν «έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, αφορά το σύνολο της Ευρώπης και γι’ αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία».

Η ΕΕ να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η ΕΕ οφείλει να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, καθώς και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της. Ενός σχεδίου που προφανώς πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης»

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη σήμερα στην Κουμουνδούρου υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, με τομεάρχες και συνεργάτες που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει «τεράστιες» ευθύνες στην κυβέρνηση για τη σημερινή «δραματική κατάσταση στα νησιά» και την καλεί να ακολουθήσει το σχέδιο που ακολουθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Ασκεί δε, σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ότι «σε μία κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της και χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό εκβιασμού, η κυβέρνηση επέλεξε στάση εθνικής ανευθυνότητας. Επέλεξε δηλαδή να διχάσει τους πολίτες, να οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη τα νησιά μας και να καλλιεργήσει συνθήκες εμφυλιοπολεμικής σύρραξης»

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός των άλλων, οι πρώην υπουργοί Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Αποστολάκης και η Αντιστράτηγος ε.α. και Επίτιμη Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζ. Τσιριγώτη.

Αποτελεσματική φύλαξη συνόρων

Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ανησυχία για την κατάρρευση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι «οι Τουρκικές απειλές για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, οδηγούν σε κατάρρευση την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα και να αποσυμφορήσει τα νησιά ενώ καλεί την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Παιχνίδια με τους πρόσφυγες

Το ΚΚΕ κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση ότι παίζει παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων τονίζοντας ότι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις στην περιοχή από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ- ΕΕ αλλά και Τουρκία αποτελούν βασική αιτία των προσφυγικών ροών.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει  ότι «η εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και η κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Συρία και τη Ρωσία, όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης, αλλά και τα κύματα των ξεριζωμένων».

Ο Περισσός επισημαίνει πως «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι ανταγωνισμοί, οι επεμβάσεις και ο διαμελισμός χωρών, που πυροδοτήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, είναι η βασική αιτία των προσφυγικών ροών».

Και η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγει πως «όσοι αποκρύπτουν αυτή την πραγματικότητα συμβάλλουν στα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια, που παίζονται στις πλάτες των προσφύγων και των λαών της περιοχής, σαν κι αυτά που επιδίδεται η κυβέρνηση Ερντογάν».

Μη ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία

Να αναλάβει τις ευθύνες της η ΕΕ έναντι των προσφύγων ζητά το ΜέΡΑ24, χαρακτηρίζοντας κατάπτυστη την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα.

«Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να συνεχίζει στη γραμμή του κ. Τσίπρα αποδεχόμενη μια κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να διεκδικήσει με κάθε τρόπο η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Ο κ. Κριθαρίδης καλεί την κυβέρνηση να «σταματήσει επιτέλους αυτή η άνευ όρων υποταγή στο Ιερατείο του Βερολίνου και των Βρυξελλών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο χάος».

Επικρίσεις διατυπώνει και κατά του προέδρου της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Ερντογάν είναι εμφανές ότι είναι αφερέγγυος -πέρα από επικίνδυνος ακόμα και για τον ίδιο του τον λαό- και η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα.