Εκατόν ογδόντα εννέα  ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 74 μικρού, παραγωγές που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου θα προβληθούν στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του οποίου το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σήμερα, ταυτοχρόνως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Από ελληνικής πλευράς, 78 ελληνικές παραγωγές θα προβληθούν στο 22ο ΦΝΘ, ενώ αξίζει να ειπωθεί ότι το ελληνικό ντοκιμαντέρ ενισχύεται μέσα από όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ, διαγωνίζεται στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα και συμμετέχει στα αναπτυξιακά προγράμματα της Αγοράς στην οποία το φεστιβάλ δίνει μεγάλη σημασία.

Η αυλαία θα σηκωθεί την Πέμπτη 5 Μαρτίου με το συγκινητικό ντοκιμαντέρ  «Τι μου έμαθε ένα χταπόδι» των Πίπα Έρλις και Τζέιμς Ριντ που πραγματοποιεί παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Την Κυριακή 15 Μαρτίου, με την προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους «Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι)» της Κάρολ Ντάισινγκερ η αυλαία θα πέσει.

Αφιερώματα, επισκέπτες και βραβεία

Ηδη είχε γνωστοποιηθεί ότι το πλήρες και πρωτότυπο αφιέρωμα στο animated (κινούμενο σχέδιο) ντοκιμαντέρ – υβριδικό υπο-είδος που αναπτύσσεται ραγδαία – θα ανήκει στα χάιλαιτ της εφετινής διοργάνωσης. Συγχρόνως το αφιέρωμα Ανθρωπόκαινος Εποχή είναι μια εξερεύνηση του ζητήματος αυτού με γεωλογικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις. Όπως επίσης έχει ήδη ανακοινωθεί το φεστιβάλ εφέτος θα παρουσιάσει στο κοινό του τον κόσμο των memes με συναρπαστικά, εύστοχα, αιχμηρά, πολιτικά ή ακόμη και χιουμοριστικά ντοκιμαντέρ.

Ο θρυλικός Γάλλος δημιουργός Ρεϊμόν Ντεπαρντόν θα επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη ως τιμώμενο πρόσωπο ενώ το φεστιβάλ εστιάζει εφέτος τόσο στην κριτική και διεισδυτική ματιά της αμερικανίδας φωτογράφου και σκηνοθέτιδος Λόρεν Γκρίνφιλντ, όσο και στον συναρπαστικό κόσμο της avant-garde Γαλλοκολομβιανής Λάουρα Ουέρτας Μιγιάν. Επίσης, το κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον διάσημο πολεμικό ανταποκριτή Ρόμπερτ Φισκ.

Εφέτος και για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει τέσσερα διαγωνιστικά διεθνή τμήματα: Μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, Newcomers με πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών, VR (εικονική πραγματικότητα) και Film Forward (νεοσύστατο πρόγραμμα με ταινίες πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών). Ας μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

 

Σημασία στην Αγορά αλλά και στην υγεία

Ενισχυμένη, πιο πλούσια, πιο πρωτοποριακή, η Αγορά Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει νέες δράσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν κινηματογραφικά την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή με κέντρο την Ελλάδα: το Thessaloniki Pitching Forum, μια πλατφόρμα συμπαραγωγών και συγχρηματοδότησης για δημιουργικά, τηλεοπτικά και new media ντοκιμαντέρ, το Agora Lab, ένα εργαστήρι ανάπτυξης στο οποίο ειδικοί του ντοκιμαντέρ διεθνούς φήμης προσφέρουν δωρεάν καθοδήγηση σε Έλληνες σκηνοθέτες με ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ και την υπηρεσία Doc Counseling που προσφέρει ιδιωτικές συμβουλευτικές συναντήσεις σε ντοκιμαντερίστες. Τέλος, από εφέτος καθιερώνεται ο Χρυσός Αλέξανδρος που θα απονέμεται σε σημαντικές προσωπικότητες του ντοκιμαντέρ. Φέτος, θα απονεμηθεί στην sales agent Κατρίν Λε Κλεφ.

Στην ανακοίνωση του προγράμματος που έγινε παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, οι εκπρόσωποι του φεστιβάλ (Ορέστης Ανδρεαδάκης, Γιάννα Σαρρή – Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνα και Ελίζ Ζαλαντό, Γιώργος Κρασακόπουλος– Παύλος Ζάννας, Θεσσαλονίκη) έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση, εφέτος, των υγειονομικών μέτρων για την προστασία των θεατών από τις λοιμώξεις. Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχουν παντού απολυμαντικά χεριών, θα γίνεται καθημερινή ειδική απολύμανση σε όλους τους χώρους υγιεινής, ενώ στην Αποθήκη Γ εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό θα βρίσκεται σε επιφυλακή. Το φεστιβάλ βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και έχει σχέδια για κάθε ενδεχόμενο.

 

Που θα πάτε

 

Οι προβολές θα γίνουν στο Ολύμπιον και την αίθουσα Παύλος Ζάννας της πλατείας Αριστοτέλους, στις αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές, Τζον Κασσαβέτης και Τάκης Κανελλόπουλος στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στον κινηματογράφο Μακεδονικόν, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον Δήμο Παύλου Μελά και Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών του Δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Δείτε εδώ όλες τις ταινίες που θα παιχτούν στο φεστιβάλ