Με αυξήσεις έως 252 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά έως 2.268 ευρώ σε συντάξεις αλλά και με ανατροπές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, ψηφίζεται την Πέμπτη από τη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έδωσε χθες στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα για τις αυξήσεις που επέρχονται στις συντάξεις καθώς και για το νέο σύστημα εισφορών των μη μισθωτών.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας «με τον νέο ασφαλιστικό νόμο τα οφέλη για τους παλιούς και τους νέους συνταξιούχους που έχουν 30 ασφαλιστικά χρόνια και άνω είναι σημαντικά περισσότερα, ενώ με το νέο σύστημα εισφορών η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα είναι ωφελημένη καθώς συνδυαστικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημά της».

1. Περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι τον Ιούνιο θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους ή αυξήσεις λογιστικές στα χαρτιά, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό (συντάξιμα έτη άνω των 30).

-Από πότε ισχύει η αναδρομική εφαρμογή των αλλαγών

-Πόσα χρήματα τον μήνα μπορεί να κερδίσουν οι σημερινοί και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι από την αύξηση που προκύπτει στις κύριες συντάξεις από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης

-Τι προβλέπει το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με 6+1 επίπεδα ασφάλισης