«Η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να μην έχει επιπτώσεις μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στην οικονομία», σχολιάζει στο πρωτοσέλιδο η Süddeutsche Zeitung με τίτλο » Η πανδημία μήνυμα αφύπνισης».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Συντηρητικοί επενδυτές στις χρηματαγορές δείχνουν αυτή την εποχή προτίμηση στο χρυσό και σε ομόλογα φερέγγυων οικονομιών. Την ίδια στιγμή η ανησυχία για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προκαλεί πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών. Τα πλάνα αποκλεισμένων περιοχών όχι μόνο στη Κίνα, αλλά και στην Ευρώπη ενισχύουν τη νευρικότητα. Ο πανικός ωστόσο δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος, συνεχίζει η εφημερίδα του Μονάχου. Για την εξάπλωση του ιού και τις πιθανές επιπτώσεις υπάρχουν προς το παρόν μόνο σενάρια.

Το 2002 η πανδημία SARS οδήγησε σε πολλές λανθασμένες εκτιμήσεις. Δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό δεν συντρέχει κανένας λόγος για εσπευσμένες μειώσεις επιτοκίων ή υψηλότερες δημόσιες δαπάνες. Ούτως ή άλλως δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της εύθραυστης παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού».

Στέφανος Γεωργακόπουλος