«Πρόοδο» αλλά και«μηνύματα» για περαιτέρω δράση των ελληνικών αρχών σε μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα διαπιστώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την 5η αξιολόγηση. Οι παρεμβάσεις στο πεδίο των τραπεζών, με έμφαση στη μείωση των κόκκινων δανείων και οι κινήσεις στο πτωχευτικό νόμο για τους ιδιώτες θα είναι οι βασικοί παράγοντες της επόμενης αξιολόγησης, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο.

Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτιμά την πρόοδο της χώρας στις δεσμεύσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup του Ιουνίου 2018. Συμπεραίνει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και προσθέτει ότι τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση θα δώσουν τη δυνατότητα για ολοκλήρωση αυτών εγκαίρως για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2020. Αυτό, όπως τονίζεται, απαιτεί τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των Ελληνικών αρχών, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα, όπου απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση.

Οι 10 συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναμένονταν μέχρι το τέλος του 2019 περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας του Ελληνικού δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, την πρόοδο στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι αρχές, όπως αναφέρει, υλοποιούν τις προσπάθειές τους σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς και επιδιώκουν μέτρα πέραν των δεσμεύσεων στο Eurogroup, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας.

Συστάσεις

Όπως αποσαφηνίζει η Κομισιόν, η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup, αλλά δεν έχει σκοπό να οδηγήσει σε απελευθέρωση μέτρων για το χρέος, καθώς αυτό συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο (δηλαδή με την επόμενη έκθεση τον Μάιο που θα ανοίξει το δρόμο για εκταμίευση χρημάτων ANFAs/SMP ).

Η Κομισιόν προβαίνει σε συστάσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής που αφορά τις επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ενεργειακή απόδοση και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα έργα διασύνδεσης.

Δεύτερον, τονίζει ότι υπάρχει μερική πρόοδος στη σύσταση για έμφαση σε πολιτικές επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Τρίτον, μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στις βιώσιμες μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Και τέταρτον, μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες και στην απασχολησιμότητα.