«Το ΜέΡΑ25 παρουσίασε με την ημερίδα του στον Ελληνικό Λαό το Εθνικό Σχέδιο για την οριστική λύση σε μια ανοιχτή πληγή που μπορεί και πρέπει να κλείσει – αυτή των κόκκινων δανείων χωρίς πλειστηριασμούς και χωρίς εξώσεις, με προστασία των δανειοληπτών και εξυγίανση των τραπεζών» τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στην ομιλία του «κλείνοντας» τις εργασίες της ημερίδας «Κόκκινα Δάνεια: Η σημερινή πραγματικότητα – προτάσεις για λύση». Και υπογράμμισε ότι το ΜέΡΑ25 θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία στη βουλή, προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Χριστίνα Ανδρέου, μέλος της Γραμματείας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα που χαιρέτισε τις εργασίες της ημερίδας συντάχθηκε με την άμεση αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος με ενιαία «κοινωνική αντιπολίτευση» για να αναχαιτιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ ειδικά όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στην ομιλία του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι με την πρόταση μας αυτή πετυχαίνουμε 1ον την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με την εκκαθάριση των «κόκκινων δανείων» και τη δημιουργία ενός σταθερού μηχανισμού αντιμετώπισης τους 2ον τον τερματισμό των εξώσεων και πλειστηριασμών μικρομεσαίων περιουσιών. Την άμεση επανένταξη των «κόκκινων δανειοληπτών» στην οικονομική δραστηριότητα 3ον τον αντικειμενικό εντοπισμό των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών» από το συμβούλιο εκκαθάρισης και 4ον τον τερματισμό του φαύλου κύκλου που υπονομεύει τις τράπεζες και την κοινωνική συνοχή.

Αναλύοντας την πρόταση του ΜέΡΑ25 ο κ.Βαρουφάκης τόνισε ότι σύμφωνα με αυτήν ιδρύεται Δημόσια Εταιρεία Αναδιάρθρωσης και Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών στην οποία μεταφέρονται άμεσα από τις τράπεζες όλα τα «κόκκινα δάνεια».

Στις τράπεζες παρέχονται τίτλοι της ΔΕΑΔΙΧ(μάλιστα ονόμασε την νέα αυτή εταιρεία «Οδυσσέα» σε αντιδιαστολή με τον…«Ηρακλή» της σημερινής κυβέρνησης γιατί όπως χρειάζεται οξυδέρκεια και ευφυΐα και γιατί ο ελληνικός λαός δεν είναι «κόπος του Αυγεία» για να…εκκαθαριστεί όπως νομίζει η ΝΔ) ίσης ονομαστικής αξίας. Νομοθετείται μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας και επιχειρηματικών χώρων, εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί. Ιδρύεται Συμβούλιο Εκκαθάρισης αποτελούμενο από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, των κομμάτων, των τραπεζών, των δανειοληπτών και κληρωτούς πολίτες.

Αυτό το συμβούλιο συντάσσει κανόνες εντοπισμού των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών» των οποίων τα ακίνητα διακρατεί η ΔΕΑΔΙΧ. Για πρώτες κατοικίες, λειτουργούσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ο «Οδυσσέας» κρατά «παγωμένα» στα βιβλία της τα «κόκκινα δάνεια» Οι δανειολήπτες καταβάλουν μια μηνιαία εισφορά «διατήρησης δικαιώματος χρήσης και συνιδιοκτησίας» το ύψος της οποίας προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα τρίτο των καθαρών εισοδημάτων του δανειολήπτη. Τέλος όταν η αγορά ανακάμψει και η αξία του ακινήτου υπερβεί την ονομαστική αξία του δανείου γίνεται η τελική διευθέτηση.