Είναι γνωστό ότι οι αερομεταφορές περιλαμβάνονται στους επιχειρηματικούς κλάδους που θα πληρώσουν ακριβά την επιδημία του κορωνοϊού. Η αυστραλέζικη αεροπορική εταιρεία Qantas και η γαλλο-ολλανδική Air FranceKLM έκαναν την Πέμπτη μια πρώτη εκτίμηση του οικονομικού κόστους από την αναστολή δρομολογίων και εν γένει από την κάμψη της επιβατικής κίνησης που προκαλεί η επιδημία, ενώ η κυβέρνηση της κινεζικής επαρχίας Χαϊνάν σκέπτεται να κρατικοποιήσει την ΗΝΑ, μητρική πολλών αερομεταφορέων.

Η Qantas ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός θα της στοιχίσει από 100 έως 150 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (60 έως 90 εκατ. ευρώ) το τρέχον οικονομικό έτος, ενώ η Air FranceKLM ανέβασε το κόστος στα 200 εκατ. ευρώ.

«Το κόστος των 100 έως 150 εκατ. δολαρίων αφορά την αναστολή των δρομολογίων μας στην ηπειρωτική Κίνα και επιπλέον δευτερεύουσες επιπτώσεις από την επιδημία, όπως είναι η κάμψη της επιβατικής κίνησης στις γραμμές από και προς το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και σε μικρότερο βαθμό την Ιαπωνία», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas Αλαν Τζόις.

Ο Αυστραλός μάνατζερ πρόσθεσε ότι παρατηρείται κάποια μείωση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια και στο εσωτερικό της χώρας του. Η Qantas επίσης σχεδιάζει να παγώσει τις προσλήψεις και να ζητήσει από τους εργαζομένους τους να αρχίσουν να κάνουν χρήση των αδειών τους.

Απείρως μεγαλύτερη είναι η κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία στις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στην επαρχία Χαϊνάν, όπου εδρεύει η ΗΝΑ, η τοπική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της εταιρείας, που αντιμετωπίζει μείζονα οικονομικά προβλήματα.  Εκτός από τη Hainan Airlines, η ΗΝΑ κατέχει πλειοψηφικά ή μειοψηφικά μετοχικά πακέτα σε αρκετές κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.