Το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, μετά την πρώτη αποκλιμάκωση στις τιμές των data τον περασμένο Δεκέμβριο, διαφάνηκε στο πλαίσιο της συνάντησης ενημέρωσης του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Αντώνη Τζωρτζακάκη με δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή πολιτική τους, ώστε να αυξηθούν οι επιδόσεις της Ελλάδας στους δείκτες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής οικονομίας

Σχολιάζοντας την κριτική περί «εικονικών» μειώσεων στις τιμές των δεδομένων, ο κ. Τζωρτζακάκης εξήγησε τη βάση επί της οποίας γίνονται οι ευρωπαϊκές μετρήσεις για τις τιμές των δεδομένων, οι οποίες δεν μετρούν την απόλυτη τιμή, αλλά τη χρέωση ανά 1 Gb. Η πρακτική λοιπόν της αύξησης των προσφερόμενων δεδομένων στα υφιστάμενα data cards και τα extra πακέτα δεδομένων (add-ons) που επιλέγει ο χρήστης, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση στη χρέωση του 1 Gb.

Δεδομένης μάλιστα της ποικιλίας των προϊόντων (συμβόλαια, καρτοσυμβόλαια, datacards κλπ), κάθε πάροχος έχει 250-300 ταρίφες, ως αποτέλεσμα για να γίνει αλλαγή σε κάθε μία από αυτές χρειάζεται πολύς χρόνος και φυσικά κόστος.

«Πιστεύω ότι εμπορικά οι εταιρείες έχουν αντιληφθεί ότι τα πακέτα που προσφέρουν είναι πιο ελκυστικά κα θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις. Η συζήτηση έχε βάλει σε ρυθμό ανταγωνισμού τις εταιρείες. Αν δεν ανταγωνίζονται σωστά τότε υπάρχει η ΕΕΤΤ» σχολίασε.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις εχθές η Cosmote στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τελευταίου τριμήνου του 2019, απέδωσε την ανάκαμψη των εσόδων της κινητής κατά 6%, στην επιτυχία της στρατηγικής για την αύξηση των εσόδων από δεδομένα κινητής, με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τον πελάτη.

«Η χρήση δεδομένων κινητής αυξήθηκε εντυπωσιακά, κατά 32%, χάρη και στην ιδιαίτερα ελκυστική προσφορά 10 ημερών απεριόριστης χρήσης δεδομένων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου σε καρτοκινητή και συμβόλαια, με τη μέση κίνηση τον Δεκέμβριο να φτάνει τα 4GB. Τέτοιες ενέργειες δίνουν στους συνδρομητές ελκυστικές λύσεις για κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών τους για χρήση δεδομένων και συμβάλλουν στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δικτύου» αναφερόταν στην ανακοίνωση.