Βερολίνο, Αποστολή

Οι Σιγκούρνεϊ Γουίβερ, Μάργκαρετ Κουόλεϊ, Ντάγκλας Μπουθ και Γιάνιτς Τρούστνεϊλ που πρωταγωνιστούν στην ταινία «My Salinger Year» θα δώσουν το παρόν στην έναρξη της 70ής διοργάνωσης του φεστιβάλ Βερολίνου.

Η ταινία «My Salinger Year» που σκηνοθέτησε ο Καναδός σκηνοθέτης Φιλίπ Φαλαρντό, σχετίζεται με τον Τζ. Ντ. Σάλινγκερ (1919 – 2010), τον μυστηριώδη Αμερικανό συγγραφέα του κλασικού μυθιστορήματος «Ο φύλακας στη σίκαλη».

 Η βραδιά αναμένεται να είναι εντυπωσιακή λόγω του επετειακού χαρακτήρα του φεστιβάλ. Την ίδια ώρα μια από τις καινοτομίες που έκαναν στην πρώτη χρονιά τους στην θέση της διεύθυνσης της Μπερλινάλε οι Κάρλο Τσατριάν (καλλιτεχνικός διευθυντής) και Μαριέτε Ρίσενμπεεκ (γενική διευθύντια) είναι η δημιουργία ενός δεύτερου διαγωνιστικού τμήματος, του «Encounters» (συναντήσεις).

Αυτό θα είναι το βήμα των νέων ανεξάρτητων φωνών του κινηματογράφου, σε ένα φεστιβάλ όμως, που ούτως ή άλλως έχει  τμήματα για αυτόν τον «εναλλακτικό» κινηματογράφο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Forum όπου μάλιστα έχουν  φιλοξενηθεί αρκετές ελληνικές ταινίες στο πέρασμα του χρόνου.

 Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής εφέτος είναι ο Βρετανός ηθοποιός Τζέρεμι Αϊρονς, του οποίου η καριέρα έχει συνδεθεί αρκετά με το φεστιβάλ της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι η Γαλλοαργεντίνα ηθοποιός Μπερενίς Μπεζό («The artist»), ο Ιταλός ηθοποιός Λούκα Μαρινέλι (που κέρδισε πέρσι το Copa Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία «Μάρτιν Ιντεν») και ο Αμερικανός σκηνοθέτης Κένεθ Λόνεργκαν («Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα»)