Σε ειδικό χώρο στη ΓΑΔΑ θα εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», ενώπιον κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα κόμματα με μοναδική εξαίρεση το ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν να εξεταστούν οι προστατευμένοι μάρτυρες με αυτοπρόσωπη παρουσία τους και  χωρίς κουκούλα.

Ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής της βουλής για τη Novartis, Γιάννης Μπουγάς υποστήριξε ότι ο νόμος για την προστασία αποδίδεται στους μάρτυρες για να προστατεύονται από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές.

H εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αναμένεται ξεκινήσει στις 16:00 σε συγκεκριμένη υπηρεσία του 14ου ορόφου της ΓΑΔΑ, ο οποίος έχει υποδειχθεί ως κατάλληλος χώρος γι’ αυτή την περίπτωση από το αρμόδιο τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων.

Πρώτος έχει προγραμματιστεί να εξεταστεί ο «Μάξιμος Σαράφης», κάτι που γίνει μετά βεβαιότητας δια ζώσης όπως αποφάσισε η πλειοψηφία της προανακριτικής, αλλά με όλα τα ενδεχόμενα στο εξίσου κρίσιμο ερώτημα «με κουκούλες ή χωρίς» ανοιχτά, καθώς τις ακριβείς  συνθήκες θα υποδείξει τελευταία στιγμή ο αρμόδιος για τη φύλαξή του αστυνομικός.

Να εξεταστούν όπως από τους Εισαγγελείς

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Προανακριτικής, όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν να καταθέσουν ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» χωρίς καλυμμένα τα πρόσωπα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης φέρεται να υπογράμμισε ότι «επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά. Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση».

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι υποχρεώσεις της επιτροπής δεν μπορεί να είναι αντίθετες με ότι ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, ούτε επιτρέπεται να ρίχνουμε τους μάρτυρες βορά στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ ήταν σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Η απόπειρα να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, προσβάλλει τον νομικό κόσμο της χώρας», τόνισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με το ΚΚΕ να προχωρά ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας οι μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς τις κωδικές τους ονομασίες, αλλά με τα πραγματικά τους ονόματα. «Πρέπει να τους εξετάσουμε με τη φυσική τους παρουσία και την πραγματική τους ταυτότητα.

Δεν μας ενδιαφέρει πως τους εξέτασε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, να ξέρει την ταυτότητά τους ο αστυνομικός που τους συνοδεύει και να μην ξέρει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου», σημείωσε ο εισηγητής του κόμματος στην Επιτροπή.