Εκεί που φαινόταν στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τα εργασιακά ότι θα ήταν μια από τις συνηθισμένες μονομαχίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, μας προέκυψε σόου Βαρουφάκη.

Διπλό σόου θα έλεγα.  Ενα εναντίον των Μητσοτάκη και Τσίπρα (που ξάφνιασε) και ένα άλλο (που ξάφνιασε περισσότερο) με ένα… στικάκι, με τις γνωστές ηχογραφήσεις των μελών του Eurogroup, όταν ο Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τσίπρα (τότε με τα… ουάου).

***

Ξέχασε να βάλει γραμματόσημο

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας (φωτογραφία) δεν αιφνιδιάστηκε καθόλου όταν του ήρθε το στικάκι και μου εξήγησε  με το γνωστό του χιούμορ γιατί το επέστρεψε αμέσως στον κ. Βαρουφάκη ως… απαράδεκτο: «Μου το παρέδωσε σε έναν φάκελο ονομαστικά, χωρίς καν να κολλήσει σε αυτόν… γραμματόσημο, πράγμα που είναι και αυτό απαράδεκτο, αφού δεν υπάρχει αλληλογραφία χωρίς γραμματόσημα. Εγραψε πάνω στον φάκελο “προσωπικό και εμπιστευτικό” και δεν το έδωσε στα πρακτικά. Ετσι του το επέστρεψα στο γραφείο του, όπως μου το έδωσε, ούτε καν το άνοιξα». Αυτά μου είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, σε δηλώσεις του όμως στις κάμερες είπε ότι αρνείται να είναι φερέφωνο, αχθοφόρος και βαστάζος των παράνομων μαγνητοφωνήσεων του κ. Βαρουφάκη. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα κάνει τώρα το στικάκι ο Βαρουφάκης. Θα το δώσει στη δημοσιότητα ή θα το καταπιεί;

***

Ο «αγαπημένος» καταστροφέας της χώρας

Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης είναι ο… αγαπημένος της ΝΔ. Αλλωστε με παρατήρηση για την «αγάπη» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας τη δευτερολογία του. «Πόσο τον αγαπήσατε τώρα τελευταία τον κ. Βαρουφάκη. Ο άνθρωπος που κατέστρεψε τη χώρα και τις τράπεζες, έτσι δεν λέγατε; Τόσο τον αγαπήσατε. Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καταλαβαίνουμε τους λόγους» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Η «πρώτη φορά» και η διαφορετική παράδοση…

«Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, -και αυτό απευθύνεται στο σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- ότι πρώτη φορά βλέπω Κοινοβουλευτική Ομάδα να χειροκροτεί με ενθουσιασμό τα καταστροφικά σας λάθη. Αυτό είναι πρωτοφανές, δεν το έχω ξαναδεί. Δηλαδή, αν τα είχατε κάνει καλά, θα ανεβαίνατε στα έδρανα, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό δεν είναι αυτοκριτική, αυτό αγγίζει τα όρια της γραφικότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή στην τριτολογία του για να συμπληρώσει:

«Και επειδή -και θα κλείσω με αυτό- κάνετε μία αντιπαραβολή ότι εσείς ως μεγάλη δημοκρατική παράταξη πάλι έχετε κάποιου είδους υπεροχή απέναντι στην Κεντροδεξιά διότι είστε οι μόνοι που κάνατε -αυτό είπατε- ειλικρινή αυτοκριτική την οποία κανένα άλλο κόμμα δεν έχει κάνει. Εμείς, κ. Τσίπρα, έχουμε μία άλλη παράδοση στο δικό μας πολιτικό χώρο. Όταν ο πολιτικός Αρχηγός χάνει εκλογές, παραιτείται. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά».

***

Οι χρυσές λίρες Αγγλίας στο προσκήνιο

Πιθανόν να μην το γνωρίζετε, αλλά στην Τράπεζα της Ελλάδος δίνουν και παίρνουν οι αγοραπωλησίες σε χρυσές λίρες Αγγλίας, Στην πραγματικότητα ουδέποτε σταμάτησαν αυτές οι συναλλαγές, αφού ο κόσμος (κυρίως σε περιόδους κρίσεως) πωλεί χρυσές λίρες και η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, το 2010 (όταν άρχισε η κρίση και τα μνημόνια) πολύς κόσμος που είχε στα σπίτια του (φυλαγμένες κάτω από τα στρώματα) χρυσές λίρες Αγγλίας άρχισε να τις πωλεί. Ετσι εκείνη την χρονιά πουλήθηκαν 194.475 χρυσές λίρες Αγγλίας. Και η Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασε (την ίδια χρονιά) 195.000.

***

Με τον καιρό και με τα μνημονιακά μέτρα άρχισαν να μειώνονται οι πωλήσεις χρυσών λιρών, όπως και οι αγορές από την Τράπεζα της Ελλάδος. Για να μη σας ταλαιπωρώ με νούμερα, σημειώνω ότι το 2018 (δηλαδή προς το τέλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) οι πωλήσεις χρυσών λιρών ήταν μόλις 12.429 και η αγορά από την ΤτΕ 52.935. Αντιθέτως το 2019 (με τις δημοσκοπήσεις στην αρχή της χρονιάς να δείχνουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ) η αγορά χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος εκτοξεύτηκε. Εφθασε τις 99.744. Αντιθέτως οι πωλήσεις λιρών έπεσαν στο ελάχιστο, μόνον 6.795.

***

Αύξηση της τιμής του χρυσού

Αφού έγινε λόγος για χρυσό, έχω να σας πω και τούτα: Μαθαίνω λοιπόν ότι αυξήθηκε η αξία του χρυσού στην ΤτΕ, χωρίς όμως να αυξηθεί η ποσότητά του. Πώς γίνεται αυτό; Απλώς αυξήθηκε η τιμή του χρυσού παγκοσμίως, κάτι για το οποίο εκφράζουν ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος που χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα αυξήθηκαν τα έσοδα. Και εξηγούμαι: Η τιμή του χρυσού στις 31.12.18 ήταν 1.130 ευρώ ανά ουγκιά. Η τιμή του στις 31.12.19 πήγε στις 1.360 ευρώ ανά ουγκιά. Και έως τον Φεβρουάριο του 2019 αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.

***

Στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος

Εάν διερωτάσθε πού βρίσκεται ο χρυσός της χώρας και ποια είναι η αξία του, σας πληροφορώ ότι το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδος και το υπόλοιπο σε θησαυροφυλάκια διαφόρων χωρών. Η αξία του είναι περίπου 6,5 δισ. Οταν ρώτησα εάν προγραμματίζεται ο επαναπατρισμός του χρυσού η απάντηση που πήρα ήταν ότι «δεν συντρέχει κανένα λόγος. Εμείς, άλλωστε, στα θησαυροφυλάκιά μας έχουμε περισσότερο χρυσό από άλλες χώρες στα δικά τους θησαυροφυλάκια» μου είπαν, με τη διευκρίνιση ότι πολλές χώρες αποθηκεύουν τον χρυσό τους στο εξωτερικό.

***

Το ελληνικό σινεμά σώζεται από τον… Λίβανο!

Ποιος δεν γνωρίζει ότι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν είναι η «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή, το βιογραφικό έπος για τη στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, την οποία υποδύονται οι Κάτια Γκουλιώνη και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη; Αυτό που πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν όμως, είναι ότι επικεφαλής της παραγωγής (που φυσικά απαρτίζεται από έμπειρους Ελληνες όπως ο παραγωγός Διονύσης Σαμιώτης) είναι ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της κινηματογραφικής εταιρείας Tanweer Group που έκανε την παραγωγή και την διανομή της και είναι Λιβανέζος. Το όνομά του Τζόζεφ (Γιουσέφ) Σαμάανς και απ’ ό,τι μαθαίνω θέλει να μπει στα βαθιά νερά με στόχο την ανάσταση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Ακόμα και με την ίδρυση κινηματογραφικού στούντιο. Προς το παρόν, ένα από τα σχέδιά του είναι να ξοδέψει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την παραγωγή της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», την κινηματογραφική μεταφορά του εξαιρετικά επιτυχημένου θεατρικού έργου της Μιμής Ντενίση. Το ποσό της παραγωγής; Ακουσα κάτι ανάμεσα στα 3 με 3½ εκατομμύρια ευρώ. Διόλου άσχημα για μια χώρα σε κρίση – πόσο μάλλον στον κινηματογράφο. Μαθαίνω ότι ο κ. Σαμάανς έχει πιστέψει πάρα πολύ στο σχέδιο και ότι το καστ της ταινίας θα είναι διεθνές. Πολύ πιθανόν στη διανομή να βρίσκεται και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, στενή φίλη της κυρίας Ντενίση. Για να δούμε.

***

Κουίζ

Ποιος τραπεζίτης αντί να βρίσκεται στο γραφείο του την Παρασκευή το πρωί (αφού είναι εργάσιμη ημέρα) έκοβε βόλτες στην Πάρνηθα; Προσοχή, όταν λέω «έκοβε βόλτες», δεν εννοώ με τα πόδια, αλλά με ένα κίτρινο με μαύρες ρίγες Ford Escord mexico (αγωνιστικό μοντέλο του 1969) με ειδικές πινακίδες, αντίκας ΦΙΛΠΑ και «έκοβε» με κράνος τις στροφές σαν σίφουνας. Ρώτησα εάν γινόταν εκείνο το πρωί κανένας αγώνας ανάβασης στην Πάρνηθα και μου έδωσαν αρνητική απάντηση. Εκείνο που έλεγαν οι γνωρίζοντες είναι ότι ο εν λόγω τραπεζίτης συχνά για να ξεσκάσει παίρνει το (πειραγμένο) Escord του και ανεβαίνει με φόρα και θόρυβο στην Πάρνηθα.