Του Μαρκ Ζούκερμπεργκ «του αρέσει να «τρώει» πρόστιμα, διορθώνεται», για να παραφράσουμε τη γνωστή ατάκα από τους 10 Μικρούς Μήτσους. Το μεγάλο αφεντικό του Facebook αναγνωρίζει πλέον ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους στην Ευρώπη και δηλώνει ότι κατανοεί την «απογοήτευση» του κόσμου για την κραυγαλέα φοροαποφυγή τους, που αποκαλύφθηκε από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της ΕΕ – και οδήγησε εξάλλου σε βαρύτατα πρόστιμα.

Ενόψει της συμμετοχής του σε συνδιάσκεψη, που διοργανώνεται αύριο στο Μόναχο, ο Ζούκερμπεργκ ξεκαθαρίζει ότι υποστηρίζει τις προτάσεις ειδικών να παραπεμφθεί το ζήτημα της φορολόγησης μεγάλων υπερεθνικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας (των περιβόητων GAFA δηλαδή) στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ως γνωστόν, οι GoogleAppleFacebook και Amazon, αλλά και άλλοι γίγαντες των νέων τεχνολογιών με διεθνή παρουσία εγγράφουν τα κέρδη που πραγματοποιούν από τις πωλήσεις τους σε χώρες της ΕΕ με υψηλούς συντελεστές φορολόγησης σε άλλες χώρες με χαμηλότερους συντελεστές γλιτώνοντας έτσι φόρους εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ – εις βάρος ασφαλώς των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Το 2018 στη Βρετανία, για παράδειγμα, το Facebook κατέβαλε συνολικούς φόρους ύψους 28,5 εκατ. στερλινών (34,25 εκατ. ευρώ) για τζίρο 1,65 δισ. στερλινών (2 δισ. ευρώ) που πραγματοποίησε.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει απογοήτευση για τον τρόπο που οι τεχνολογικές επιχειρήσεις φορολογούνται στην Ευρώπη. Θέλουμε μια φορολογική μεταρρύθμιση και είμαι χαρούμενος που ο ΟΟΣΑ φροντίζει για να αποκτήσουμε ένα σταθερό και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, ένα νέο πλαίσιο ώστε να φορολογηθούμε περισσότερο και να πληρώνουμε τους φόρους σε διαφορετικές χώρε», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ.