Στην κατανομή 101,4 εκατ. ευρώ που αφορούν στο Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Ηλεκτρικού Ρεύματος (τον γνωστό λιγνιτικό πόρο) για την περίοδο 2015-2018 προχώρησε σήμερα η Επιτροπή Κατανομής Κονδυλίων. Από το συγκεκριμένο ποσό, τα 65,9 εκατ. ευρώ θα πάρει η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (περιλαμβάνει τους ενεργειακούς δήμους Κοζάνης και Εορδαίας), τα 20,4 εκατ. ευρώ η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (δήμοι Φλώρινας και Αμυνταίου) και τα υπόλοιπα 15,1 εκατ. ευρώ η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (δήμος Μεγαλόπολης).

Στις αρχές Φεβρουαρίου η ΔΕΗ είχε μεταφέρει στους ειδικούς λογαριασμούς των τριών περιοχών άλλα 34,6 εκατ. ευρώ που αφορούσαν υπόλοιπα της περιόδου 2013-2014. Ο λιγνιτικός πόρος από το 1996 αποτελεί υποχρέωση της ΔΕΗ, η οποία οφείλει να επιστρέφει ποσοστό επί του τζίρου της στις τοπικές κοινωνίες ως αντιστάθμισμα για τις δραστηριότητές της στις συγκεκριμένες περιοχές (Κοζάνη, Φλώρινα, Αρκαδία).

Τα κονδύλια πρέπει να διατίθενται για αναπτυξιακά προγράμματα που καταρτίζονται από τις Περιφέρειες και αφορούν σε έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης «το ξεμπλοκάρισμα κονδυλίων που δεν είχαν κατανεμηθεί εδώ και πέντε χρόνια –με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης δείχνει ότι εννοούμε όσα λέμε». Η ΔΕΗ είχε κατανείμει το 2019 άλλα 22 εκατ. ευρώ για το 2013. Όμως, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, το συγκεκριμένο κονδύλι δεν έχει ακόμα απορροφηθεί. «Τώρα πάμε σε ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο, 136 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι η ταχεία δέσμευση του «λιγνιτόσημου» σε projects υψηλής προστιθέμενης αξίας, στο πλαίσιο του σχεδίου της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών είναι μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου», κατέληξε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς υποστήριξε ότι τα 34,6 εκατ. ευρώ που κατένειμε η ΔΕΗ θα διοχετευθούν σε έργα, όπως η τηλεθέρμανση του Αμύνταιου.