«Θέλουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο»

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη στο Spiegel Online μεταφέρει θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας. Και ζητά μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια για την εφαρμογή του στόχου μείωσης των πλεονασμάτων

Στο εισαγωγικό σημείωμα του Spiegel ο δημοσιογράφος περιγράφει τον Χρήστο Σταϊκούρα ως έναν οικονομολόγο χαμηλών τόνων, λακωνικό στις απαντήσεις του, ο οποίος αποφεύγει τη δημοσιότητα, πράγμα ασυνήθιστο για πολιτικό. Δίνει σπάνια συνεντεύξεις και το όνομά του δεν αναφέρεται και πολύ στις ειδήσεις.

Η συνέντευξη με τον ανταποκριτή του περιοδικού στην Αθήνα έγινε στον 6ο όροφο του υπουργείου, σε ένα κτήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο πριν από λίγους μήνες πολιορκούνταν από οργισμένους διαδηλωτές, όπως επισημαίνεται στη συνέντευξη.

«Οι δύσκολες εποχές έχουν περάσει»

Η συνέντευξη δόθηκε στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, στην πλατεία ΣυντάγματοςΗ συνέντευξη δόθηκε στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος

Ο υπουργός Οικονομικών κάνει αναφορά στις καλές οικονομικές επιδόσεις της χώρας των τελευταίων μηνών και ημερών και στο ευνοϊκό κλίμα που αναδύεται από τις αγορές. Επισημαίνει επίσης ότι η ελληνική κοινωνία στηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. «Η χώρα αλλάζει, αναλαμβάνοντας υψηλό τίμημα οι πολίτες της, οι οποίοι έπρεπε να κάνουν πολλές θυσίες. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση. Δεν υπάρχει λόγος για θριαμβολογίες, θα πρέπει να βελτιωθούμε, αλλά οι δύσκολες εποχές έχουν περάσει», περιγράφει ο κ. Σταϊκούρας το κλίμα δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Παράλληλα δίνει στοιχεία γα την πορεία της οικονομίας. «Φέτος η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε ποσοστό γύρω στο 2,8%, είναι υπερδιπλάσιο από το μέσον ευρωπαϊκό όρο. Διαθέτουμε τις προϋποθέσεις για μια υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη». Σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, ο Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαιώνει ότι θα είναι ο στόχος των επόμενων δύο χρόνων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει καλά επιχειρήματα. «Οι στόχοι ορίστηκαν επί τη βάσει συγκεκριμένων υποθέσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους» υπογραμμίζει. «Όταν αυτές οι υποθέσεις αλλάξουν, όπως η ανάπτυξη και το κόστος δανεισμού, τότε δεν βλέπω τον λόγο να μην αλλάξουν και τα πλεονάσματα. Θα σήμαινε περισσότερη ανάπτυξη, κάτι που όλοι θέλουν στην Ευρώπη».

Αλλά ο δημοσιογράφος επιμένει: «Με ποια επιχειρήματα θέλετε να πείσετε τους συναδέλφους σας;». «Η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους ανάπτυξης, έχει χαμηλό επίπεδο δανεισμού και έχει αποπληρώσει το πιο ακριβό τμήμα του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», απαντά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Αυτό σημαίνει ότι οι παράμετροι για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της έχουν αλλάξει. Γι αυτό και οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να αλλάξουν, ιδιαίτερα το 2021 και το 2022, που το ποσοστό του 3,5% είναι πολύ υψηλό». Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος με τους δανειστές για την επίτευξη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και εξαγγέλλει επίσκεψη στη Γερμανία, εντός του Φεβρουαρίου ή Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι αποφάσεις και οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Και αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει να αφαιρεθούν τα ποσά που δίνονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τον υπολογισμό του στόχου των πλεονασμάτων.

«Η ντροπή της Ευρώπης»

Η ντροπή της Ευρώπης, ένα κατηγορώ κατά της ΕΕ για τη στάση της στο προσφυγικό«Η ντροπή της Ευρώπης», ένα κατηγορώ κατά της ΕΕ για τη στάση της στο προσφυγικό

Ένα βιβλίο του Ζαν Τσίγκλερ με τον τίτλο «Η ντροπή της Ευρώπης. Για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τραβά την προσοχή της Süddeutsche Zeitung. Ο συγγραφέας ταξίδεψε στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και κατά συνέπεια στο περιθώριο των αξιών της ΕΕ, εκεί που η Ευρώπη κινείται χωρίς πυξίδα, όπως είναι και ο τίτλος του άρθρου. Ο συγγραφέας επισκέφθηκε τη Μόρια στη Λέσβο. Αυτά που συνάντησε εκεί και τα περιγράφει στο νέο βιβλίο του, δεν είναι νέες καταστάσεις. Διάφορες οργανώσεις των ΗΕ και ΜΚΟ έχουν ήδη από καιρό περιγράψει την αθλιότητα. Ο Τσίγκλερ περιγράφει την πολυπλοκότητα του καθεστώτος για τους πρόσφυγες, που αποτελείται από γραφειοκρατία, διαφθορά, ανικανότητα, υπερβολικές επιβαρύνσεις και ασαφείς αρμοδιότητες με στόχο τον εκφοβισμό όσων θέλουν να έρθουν ως πρόσφυγες.

«Αυτή η στρατηγική είναι βαθιά ανήθικη» είναι το συμπέρασμα- κατηγορία του συγγραφέα, ο οποίος αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στα θύματα της Μεσογείου. Η κατηγορία του επεκτείνεται και στις εχθρικά διακείμενες προς τους πρόσφυγες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας συμφωνεί και με την κατηγορία του συγγραφέα, ότι η πρακτική για το άσυλο που ακολουθείται έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές πεποιθήσεις μιας ΕΕ, που έχει βάλει πολύ υψηλά στη σημαία της τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Υπό αυτήν την έννοια ο Τσίγκλερ έγραψε ένα σημαντικό βιβλίο σε μιαν εποχή που η ΕΕ μαζί με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν θέλει να βάλει νέα τάξη» σημειώνει ο γερμανός αρθρογράφος.

Ειρήνη Αναστασοπούλου  

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk