Δέκα χρόνια μετά την τελευταία μαζική ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων της Εφορίας, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 3.754 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια.

«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει όλες τις νέες περιοχές και οικισμούς όπου για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν τιμές ζώνης και δεν θα υπολογίζεται πλέον η αντικειμενική αξία των ακινήτων με τα ξεπερασμένα και τις περισσότερες φορές πλασματικά συγκριτικά στοιχεία.

Πρόκειται για περιοχές οι οποίες είναι εντός σχεδίου πόλης αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Την ίδια στιγμή «Το Βήμα της Κυριακής» εμφανίζει τον συνολικό χάρτη της Ελλάδας, με το άθροισμα παλαιών και νέων ζωνών της Εφορίας να ανέρχεται σε 13.970, καθώς σήμερα εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 10.216 ζώνες της επικράτειας και σε αυτές θα προστεθούν οι 3.754 νέες εντάξεις.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, με τις παλαιές και νέες εντάξεις θα καλύπτονται από τις αντικειμενικές αξίες ακίνητα που αντιστοιχούν στο 98% του πληθυσμού της χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί:

– Τι γίνεται με τις περιπτώσεις ακινήτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και εκτός αντικειμενικού συστήματος;

Πώς θα γίνεται ο προσδριορισμός του ΕΝΦΙΑ για αυτά τα ακίνητα.

Τι περιλαμβάνει ο νέος αλγόριθμος βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι νέες αντικειμενικές αξίες

Τι θα ισχύσει για τις  περιοχές-φιλέτα που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, όπως είναι για παράδειγμα τουριστικές περιοχές στη Μύκονο και σε άλλους οικισμούς των Κυκλάδων, αλλά και παραλιακές περιοχές της Αττικής και της Χαλκιδικής.

Ποιοι είναι οι 300 εκτιμητές  που έχουν αναλάβει το έργο προσδιορισμού της αξίας ακινήτων την ειδική εφαρμογή «Πληροφοριακό Σύστημα Καθορισμού Τιμών Εκκίνησης Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων».

Ποιες είναι οι  3.754 νέες περιοχές που δουλεύουν οι εκτιμητές προκειμένου να προτείνουν τις νέες τιμές ζώνης και τις αξίες των οικοπέδων στην Αττική αλλά και σε όλους τους άλλους δήμους της χώρας.

Από που ξεκινούν οι νέες τιμές ζώνης για τις νέες υπό ένταξη στις αντικειμενικές αξίες περιοχή  και που θα φτάσουν

Πως θα υπάρξει προσαρμογή των Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδων σε 1.000 περιοχές της επικράτεια.

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Ντίνου Σιωμόπουλου στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί