Γεραπετρίτης: «Έτσι θα αφαιρούνται βαθμοί από ομάδες με πολυιδιοκτησία»

Διευκρινήσεις σχετικά με τον τρόπο που θα αφαιρούνται βαθμοί από ομάδες με πολυιδιοικτησία έδωσε ο Υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την UEFA, στον κίνδυνο διακοπής του πρωταθλήματος αλλά και στο ποδοσφαιρικό Grexit.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Θέμα 104,6 ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που ταλανίζουν την ελληνική αθλητική επικαιρότητα.

Ο Υπουργός Επικρατείας έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με το πώς θα αφαιρούνται βαθμοί από τις ομάδες που θα κρίνεται από δικαιοδοτικό όργανο ότι βρίσκονται σε καθεστώς πολυιδιοκτησίας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους της UEFA στην Ελβετία και το συνυποσχετικό που θα υπογραφεί ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία και την ελληνική κυβέρνηση μέσα στον Φεβρουάριο.

Ακόμη, μίλησε για τη διαιτησία, για τις προθέσεις γύρω από τη διακοπή του πρωταθλήματος, αλλά και για την απειλή για αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για την αφαίρεση βαθμών:

«Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει παραβίαση αφαιρούνται 5-10 βαθμοί από την τρέχουσα βαθμολογία. Εντός ευλόγου χρόνου όπως προβλέπεται θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση όσων παραβίασαν τη διάταξη. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση είναι αυτονόητο οτι θα υπάρξει είτε αυτεπαγγέλτως ή από καταγγελία νέα διαδικασία με την οποία θα διαπιστωθεί μη συμμόρφωση και επανάληψη των κυρώσεων» είπε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Εξηγώντας ακόμα περισσότερο τα περί «εύλογου χρόνου» ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «η δικαιοδοτική αρχή θέτει ένα χρονικό πλαίσιο για τον εύλογο χρόνο. Για παράδειγμα μια μεταφορά μετοχών θα πρέπει να γίνεται με το προβλεπόμενο δίκαιο για τις επιχειρήσεις. Δεν θα είναι μια ημέρα, δεν θα είναι και 10 μήνες. Αυτό προβλέπεται από τις γενικές διατάξεις που εφαρμόζονται σε κάθε δικαιοδοτική απόφαση. Θα πρέπει να συμμορφωθούν εντός ευλόγου χρόνου αλλιώς θα υπάρξει επανάληψη ποινής».

Παράλληλα ανέφερε: «Σε μια έννομη τάξη υπάρχει ιεραρχία πηγών. Είναι αυτονόητο ότι αφού υπάρχει νόμος αυτός είναι υπέρτερος κάθε κανονιστικής πράξης». Επανέλαβε ότι «το πλαίσιο το κυρωτικό το επιβάλει η πολιτεία. Να φροντίσουν αυτοί που έχουν ταχθεί να υπηρετούν το ποδόσφαιρο να είναι συμβατοί με τους κανόνες. Υπάρχει σθεναρότατη βούληση για εφαρμογή των κανόνων που φτάνει μέχρι την αποβολή από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις».

Για το συνυποσχετικό που θα υπογραφεί:

«Υπάρχει πλήρης συναντίληψη UEFA- ελληνικής πολιτείας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου γιατί υπάρχει διολίσθηση. H UEFA ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού και μέσα στον Φεβρουάριο θα υπογραφεί το συνυποσχετικό με το οποίο η UEFA θα δεσμεύεται ότι θα υποβάλει έκθεση και προτάσεις για όλα τα ζητήματα του ποδοσφαίρου και η πολιτεία θα δεσμεύεται να υλοποιήσει τις προτάσεις στο μέρος που την αφορούν και ότι παρέχει πολιτική κάλυψη για ό,τι χρειάζεται να γίνει».

«Το συνυποσχετικό θα είναι μνημόνιο διαρκούς συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Θα περιγράφει ότι ίσως και εντός του Μαρτίου η UEFA – και αργότερα η FIFA – θα έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιοργάνωση του ποδοσφαίρου. Θα περιλαμβάνουν όλο το φάσμα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Θα είναι τεχνικές έως λεπτομερειακές οι προτάσεις. Θα είναι εξαιρεταικά τεχνικές και ειδικές για οργανωτικά, βια, χειραγώγηση, διαιτησία» διευκρίνισε ακόμα περισσότερο ο υπουργός Επικρατείας. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «το δικό μας στίγμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναστολή ή παραχώρηση προς οποιοδήποτε συμφέρον, επιχειρηματικό ή οπαδικό».

Για το αν θα υπάρξει αλλαγή στο πρόσωπο του αρχιδιαιτητή, Μέλο Περέιρα:

«Το πρωτεύον δεν είναι το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της διαιτησίας αλλά το πώς θα οργανωθεί. Πρέπει να αλλάξουν οι δομές» ήταν αρχικά του λόγια για να συμπληρώσει:

«Η δικιά μου τοποθέτηση, όχι της κυβέρνησης, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητο σώμα επαγγελματιών διαιτητών που δεν θα πρέπει να έχει καμία εξάρτηση με τις ομάδες. Να υπάρχει απόλυτη αυτοτέλεια του διαιτητικού φορέα. Η διαιτησία να έχει λόγο στο πώς οργανώνονται τα παιχνίδια. Παντού στην ευρώπη η διαιτησία έχει λόγο στο πώς διαμόρφωνονται οι κανόνες του παιχνιδιού».

Για την διακοπή του πρωταθλήματος και το ποδοσφαιρικό Grexit:

«Δεν είναι στις προθέσεις μας να υπάρξει διακοπή του πρωταθλήματος. Δεν είναι κύρωση αναλογική σε αυτή τη στιγμή» συμπληρώνοντας την ίδια στιγμή ότι «στη λύση πάντως για απειλή εξόδου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το είπαμε ρητά στην UEFA και είναι βασική μας τοποθέτηση. O παραβιάζων πληρώνει».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk