Μανιτάρια σοφρίτο με μπασμάτι

Γευστικότατο -οι μαύρες σταφίδες κάνουν τη διαφορά- και έτοιμο σε 30′.

food styling: Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κιλό λευκά μανιτάρια

½ κιλό πορτομπέλο

60 γρ. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

1 ματσάκι (1 φλ.) μαϊντανός, ψιλοκομμένος + λίγο ακόμη για πασπάλισμα

100 γρ. ξίδι από λευκό κρασί

Αλεύρι, για το τηγάνισμα

Σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Αλάτι

Για το μπασμάτι

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

280 γρ. μπασμάτι

540 γρ. νερό ή ζωμός λαχανικών σπιτικός ή φτιαγμένος με βιολογικό κύβο

1 φύλλο δάφνης

60 γρ. μαύρες σταφίδες

1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μπασμάτι: Τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι με το βούτυρο. Προσθέτουμε το ρύζι και τσιγαρίζουμε για ½ λεπτό. Προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό, αλάτι, τη δάφνη, τις σταφίδες και το βούτυρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 12-14 λεπτά. Οταν πιεί τα υγρά του, αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρατάμε σκεπασμένο για 10 λεπτά ακόμη.

Μανιτάρια: Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια, τα αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα τηγανίζουμε στο σπορέλαιο για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το σκόρδο με τον μαϊντανό. Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τελείωμα ρίχνουμε λίγο μαϊντανό από πάνω και σερβίρουμε με το ρύζι. Γκίκας Ξενάκης

Γευσιγνώστης
Σίβυλλα
Helios Kiosk