Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Euroworking Group.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να βρει ακόμα ένα σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνει προκειμένου να βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να προχωρήσει τη μείωση των φόρων.

Αυτές τις μέρες  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για τη σύνταξη της νέας έκθεσης της Κομισιόν για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου και να επικυρωθεί σε πολιτικό επίπεδο από το Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Στις Βρυξέλλες θα αποτυπωθούν τα τελευταία δεδομένα από την Πέμπτη αξιολόγηση και τις συζητήσεις των πιστωτών με τις ελληνικές αρχές.

Στόχος παραμένει στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να προχωρήσει ικανοποιητικά η συζήτηση για κάποια τουλάχιστον από τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, (δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από τον ένα χρόνο στο άλλο με το μηχανισμό εξομάλυνσης, διευκόλυνση στην εγγραφή των δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό, αλλαγή χρήσης των εσόδων από ANFA & SMPs και την κεντρική επιδίωξη για τη μείωση των στόχων).

Από όλα τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι προφανές πως είναι στο συμφέρον της ελληνικής πλευράς να υπάρξει ορατή πρόοδος ή/και τοποθετήσεις στο ανακοινωθέν για κάποια από αυτά (π.χ μηχανισμός εξομάλυνσης και τα σχέδια για αλλαγή χρήσης εσόδων) προκειμένου να υπάρχει καταρχήν δέσμευση και να επιταχύνεται σταδιακά η διαδικασία για τις οριστικές αποφάσεις.