Βγήκε τελικά λευκός καπνός για την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) στον ΟΤΕ. Μετά τα συνδικαλιστικά «μπρος-πίσω» των προηγούμενων ημερών, την «απόσυρση» της αρχικής έγκρισης του σχεδίου ΕΣΣΕ, που έφερε και παραιτήσεις στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, διοίκηση και εργαζόμενοι κατέληξαν σε κοινό τόπο.

Η νέα Συλλογική Σύμβαση είναι διάρκειας 19 μηνών, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2020 και λήξη στις 31 Ιουλίου 2021. Εξασφαλίζει για τους εργαζομένους της ΟΤΕ Α.Ε., που προσλήφθηκαν από το 2015 και μετά, αύξηση 5,5% των μισθολογικών κλιμακίων από 1.1.2020 και επιπλέον 3,5% από 1.1.2021.

Με τη νέα EΣΣΕ, ο εισαγωγικός μισθός ενός νέου εργαζομένου είναι υψηλότερος, πάνω από 30%, σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται στη νομοθεσία.

Για τους εργαζομένους της ΟΤΕ Α.Ε., που προσλήφθηκαν πριν από το 2015, και για τους οποίους, βάσει της προηγούμενης ΕΣΣΕ, ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων κατά 9,5% με 35ωρο ωράριο εργασίας, η νέα Σύμβαση προβλέπει αντιστάθμιση της μείωσης κατά 4,5% από 1.1.2020 και επιπλέον κατά 3,5% από 31.7.2021. Επίσης, διατήρηση του μειωμένου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας των 35 ωρών μέχρι και τις 30.7.2021. Στη λήξη της σύμβασης, στις 31.7.2021, επαναφέρεται το 40ωρο.

Παρά το ότι και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έβαλαν γενικά νερό στο κρασί τους, ο όρος της εξασφάλισης μη απόλυσης για οικονομοτεχνικούς λόγους, που είχε γίνει «σημαία» για την ΟΜΕ-ΟΤΕ τελικά καταργείται. Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για την διάρκειας τριών εβδομάδων απεργίας ήταν η απομάκρυνση τριών φυλάκων, οι οποίοι δεν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας που τους είχε προτείνει η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ.

Συμφωνήθηκε ακόμη ο εκσυγχρονισμός του Κανονισμού Μεταθετότητας, καθώς και ότι, σε περίπτωση που η εταιρεία λάβει αποφάσεις που μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικές μεταβολές στην οργάνωσή της, εφαρμόζεται το προεδρικό διάταγμα 240/2006, περί θέσπισης γενικού πλαισίου ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εργαζομένους, όπως αυτό εκάστοτε ισχύει.

Για αχρείαστες απεργιακές κινητοποιήσεις έκανε λόγο στη δήλωσή του, με αφορμή την υπογραφή της ΕΣΣΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ. «Από την αρχή της διαπραγμάτευσης για μία νέα ΕΣΣΕ, κινηθήκαμε πιστεύοντας ότι είναι προς όφελος όλων, να συζητήσουμε σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ότι οι πρωτοφανούς διάρκειας απεργιακές κινητοποιήσεις, που χαρακτηρίστηκαν από ακρότητες, ήταν αχρείαστες. Με την ΕΣΣΕ αυτή επιτυγχάνουμε να ενισχύσουμε το εισόδημα των εργαζομένων, ειδικά όσων προσλήφθηκαν μετά το 2015, παραμένοντας βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί. Οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα. Για να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας, πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε για μία ακόμη φορά. Λειτουργώντας ως σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας και με συνοδοιπόρους τους εργαζομένους μας, θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους» είπε.

Από την πλευρά της, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, στους κόλπους της οποίας τα πνεύματα οξύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αμφισβήτηση ακόμα και της νεοεκλεγείσας διοίκησης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «καμία ΣΣΕ δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα που ως εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι όμως μια έντιμη συμφωνία που θα δώσει το δικαίωμα και σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, Διοίκηση και εκπρόσωποι των εργαζομένων να συζητήσουν ουσιαστικά για τα σχέδια μετασχηματισμού της εταιρείας».