Η Κομισιόν προτείνει αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης

Αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης ώστε να καταστεί περισσότερο πολιτική και πιο αυστηρή σε σχέση με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι υποψήφιες χώρες, προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις ορισμένων κρατών μελών και να κρατήσει ζωντανή την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων η Κομισιόν προτείνει σήμερα αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης, ώστε να καταστεί περισσότερο πολιτική και πιο αυστηρή σε σχέση με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι υποψήφιες χώρες.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να συναινέσει στη λήψη απόφασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ζητώντας επιτακτικά να γίνει πιο πολιτική η διαδικασία. Με τη γαλλική θέση είχαν ταυτιστεί και άλλες χώρες, κυρίως η Ολλανδία και η Δανία.

Έλεγχος καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας

Η σημαντικότερη από τις αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν προβλέπει ότι οι χώρες που ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα κρίνονται συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε περίπτωση που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δεν θα παγώνουν απλώς οι διαπραγματεύσεις, αλλά στα συγκεκριμένα κεφάλαια οι συζητήσεις θα ξεκινούν πάλι από μηδενική βάση. Δηλαδή, μια υποψήφια χώρα που δεν ανταποκρίνεται θα υποχρεώνεται να κάνει βήματα πίσω.

Πάντως, η Κομισιόν δεν ανταποκρίθηκε σε όλες τις απαιτήσεις της Γαλλίας, η οποία ζητούσε μεταξύ άλλων να χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά ταμεία συνοχής οι υποψήφιες χώρες. Και δεν το έκανε γιατί ήταν βέβαιο πως θα αντιδράσουν τα φτωχότερα κράτη μέλη της ΕΕ, αφού θα περιορίζονταν οι κοινοτικοί πόροι που λαμβάνουν σήμερα.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα εξεταστούν τώρα στο Συμβούλιο της ΕΕ ενώ στόχος είναι να εγκριθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στις 6-7 Μαΐου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk